ХГ "Борис Денев" Велико Търново
сн.: Община В. Търново

Обновената Художествена галерия „Борис Денев“ е отворена за посещение

ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново отвори врати след обновяване и модернизация. Те са реализирани по проект на Общината и партньори по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, информират от Община В. Търново.

Галерията вече има подходяща климатична среда, която позволява съхранението на изложените произведения на изкуството при най-добри условия, посочи заместник-кметът проф. Георги Камарашев по време на откриването.

Той припомним, че това е целта на големия ремонт, включващ редица мерки за енергийна ефективност. Направена е вътрешна топлоизолация на стените, монтирани са нови отоплителни тела, съвременна система за осигуряване на равномерно отопление и климатизация на помещенията, поставена е високоефективна дограма от висок клас.

ХГ „Борис Денев“ – не само културен, но и образователен център

Великотърновската галерия има богат фонд от близо 5500 произведения на изкуството. Освен като културен център, тя ще се развива и като образователно средище за ученици и студенти, каза директорът Мартин Митев.

Проф. Георги Камарашев и Мартин Митев благодариха на всички, с чиито усилия обновяването на сградата вече е факт, въпреки политическите нападки преди месеци, в процеса на реализацията на проекта.

Голям принос за оживяването на галерията като културен център с бъдеще в историческата и духовна столица има и покойният Ганчо Карабаджаков – международно признат художник, зам.-кмет, ръководител на галерията и общественик, отдал десетилетия от живота си за културата на Велико Търново. По негова инициатива бяха поставени и часовниковите механизми, които подчертават визията на обновената сграда.

Галерията може да бъде посетена от вторник до неделя в часовете от 10 ч. до 12 ч. и от 13 ч. до 17 ч.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*