лалета Христо Гелов

5-метрови лалета преобразяват Велико Търново

Кинетичната артинсталация с лалета „Сливане – Confluence” на визуалния артист Христо Гелов ще бъде открита на 5 май

Движещи се от вятъра лалета с височина 5,2 м ще бъдат разположени на знакови места във Велико Търново. Те са дело на известния визуален артист Христо Гелов, който за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град.

Кинетичната артинсталация „Сливане – Confluence“ ще бъде разположена на площада пред крепостта Царевец, панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“, площад „Майка България“ и пред Художествена галерия „Борис Денев“.

Инсталацията, сътворена от цветни вятърни турбини в постоянно движение, ще реагира на полъха на вятъра и ще генерира електрическо зареждане за собствено си нощно осветление. Тя ще бъде своеобразен цветен маршрут за жителите и гостите на старата столица.

Артинсталацията от цветни лалета ще бъде открита официално на 5 май. Тя ще присъства в градската среда на Велико Търново до края на октомври. Проектът е първото значимо артсъбитие за 2021 г. от Културния календар на Община Велико Търново.

За твореца Христо Гелов

Христо Гелов е родом от Велико Търново, но близо 30 години живее в Испания. Работи в областта на аудио-визуалните медии и градското пространство. Цели да „хуманизира“ околната среда в града и да предложи алтернативни артистични гледни точки. Той използва широка гама от визуални комуникационни техники: временни ефимерни акции, интервенции в градското пространство, видео мапинг, кинетични инсталации и др.

Сред най-известните му проекти са цветните пешеходни пътеки в испанското градче Торелодонес, в близост до Мадрид. Художникът има редица успешни проекти и в България , сред които инсталациите „Къща на водата” и „Дишай” в Самоков, „Разкази“ и „Съзвездни букви“ в София и др. Във Велико Търново е участвал в  „Дупини LIKE – Старата поща и съвременните средства за комуникация“ 2013, реализирал е  мапинг шоу на фасадата на Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и  проекта  „Оранжеви кръгове”.

Повече за твореца Христо Гелов и неговите проекти вижте тук.


Последвайте „Царевец вести“ във Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*