Бъдни вечер традиции
сн.: Община Стражица

Бъдни вечер – традиции за ново начало

24 декември – Бъдни вечер, е сред най-светлите празници, които споделяме със семейството

С очакването на Бъдни вечер са свързани много народни традиции. Рождество Христово е и раждане на слънцето, което отново се издига по небесния си път. С него са свързани домашното огнище, огънят от бъдника на Бъдни вечер, обредните хлябове.

Рано сутринта домакините приготвят кръгла като слънцето питка за празника, наричана Боговица, краваи за коледарите и постни ястия за трапезата. Хлябът се украсява с кръст, грозд, кошара с агънца или пиленца, за да има плодородие и здраве през годината.

Според традициите на Бъдни вечер ястията трябва да са 7 – колкото са дните от седмицата, 9 – колкото месеца майката носи бебето, или 12 – като месеците на годината. На трапезата се слагат сол, чесън, мед, ябълки, грозде и орехи, както тиквеник, пълнени чушки, боб и др.

Вечерта стопанинът слага бъдник в огнището, миросан с масло, тамян и вино. Той гори през цялата нощ, за да даде сила на слънцето. Бъдникът е от дъбово или крушово дърво, а по начина, по който гори, се гадае за плодородието през идващата година. По люспите от лук и орехите също се правят гадания – за месеците и за здраве и щастие.

Вечерята се прекадява, стопанинът (най-възрастният в дома) разчупва питката и кани най-чакания гост на Бъдни вечер с думите: „Ела, Боже, да вечеряме“.

Важна част от народните традиции на Бъдни вечер са коледарите

Обичаят коледуване най-напред се извършва от малки момчета на възраст от 6 до 12 години. Те обхождат домовете през деня на 24 декември, като навсякъде пеят кратки песни за здраве и благополучие.

Коледарите като магически посредници между старата и новата година

През нощта срещу Коледа домовете обхождат и коледарски дружини, които са само от мъже. Домакините благодарят на коледарите, като ги даряват с краваи, сушени плодове, месо, сланина и др.

Рецепта за прясна питка за Бъдни вечер:

Продукти: 1 кг брашно, 1 1/2 ч.ч. хладка вода, по четвърт лъжичка сода и сол.

Брашното се пресява три пъти заедно със содата. Прави се кладенче, в което постепенно се слагат водата и солта. Омесва се твърдо тесто, което се оформя и украсява. Пече се в силна фурна в намазнена тава.

Пожелаваме Ви топли и сплотени празници!


източници: Петрова, Н. Празници и обреди на българина; Георгиева, И. Българска народна митология

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*