Васил Левски обесване Велико Търново 2021
сн.: Община В. Търново

Велико Търново: 148 години от обесването на Васил Левски

По повод 148-годишнината от обесването на Васил Левски, пред паметника му в центъра на Велико Търново снощи се състоя военен ритуал. През целия ден своята признателност засвидетелстваха много деца, ученици и млади хора.

Програмата започна с рецитиране на стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Кметът Даниел Панов, великотърновци и официалните лица поднесоха венци и цветя в знак на признателност. Сред гостите беше и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който произнесе слово. Отслужена беше и заупокойна молитва.

Ритуала по преклонението пред паметта на бележития българин уважиха също представители на много институции, организации и сдружения, университети и училища.

Васил Левски никога няма да бъде забравен. Паметта за него е кодирана в гените на всеки българин. Апостолът в борбата за свобода живя и остана във вечността, за да бъде българският народ свободен, да бъден сложен край на петвековната тирания. Всеки дъх, поет от него, бе в името на Отечеството, изпълнен с искрено родолюбие и чиста вяра в Бога. Затова и днес, 148 години след злокобната дата 18 февруари 1873 година, когато Левски е обесен, частица от него живее във всеки българин, бе отзвукът от събитието.  

Разминаването между датата на гибелта на Левски – 18 февруари, и датата, на която се отбелязва тя в голяма част от страната – 19 февруари, се дължи на разлика в пресмятането при въвеждането на Григорианския календар.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*