Царевец абитуриенти Велико Търново 2020
сн.: Община В. Търново

Велико Търново изпраща по царски своите абитуриенти пред Царевец

783 абитуриенти от Велико Търново ще преминат по червения килим пред Царевец в дните 26, 27 и 28 юни 2020 г.

Абитуриентското изпращане и баловете са потвърдени и ще състоят на 26, 27 и 28 юни, както беше предвидено първоначално, информират от Община Велико Търново. Това става възможно според актуалните противоепидемични мерки, въведени със Заповед РД-01-337 на Министъра на здравеопазването, с която се отменя първоначалната забрана за баловете.

Дефилето ще бъде на Царевец и ще е съчетано с атрактивна историческа възстановка. Младите хора ще бъдат посрещани от царското семейство и най-близките до владетеля боляри. Изпращанията ще бъдат излъчвани на живо във Фейсбук страницата на кмета, с което от Общината призовават пред Царевец да присъстват при възможност само близки на абитуриентите.

Общо 783 са абитуриентите от Велико Търново, които тази година ще преминат по червения килим. Той ще бъде разположен от площад „Цар Асен I”до Първата порта на крепостта Царевец върху настилка от тартан. Грамотите на отличниците и наградата за „Ученик на годината“ ще бъдат връчени пред Пирамидата на Независимостта.

Организация на баловете

Организацията на важното за зрелостниците събитие беше обсъдена между кмета на Велико Търново Даниел Панов, дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ и директорите на училищата.

Във всеки от дните 26, 27 и 28 юни (петък, събота и неделя) абитуриентите ще бъдат разделени на два потока. Първият ще бъде от 17,30 ч. а вторият от 19,30 ч. Движението на автомобилите ще се регулира чрез двоен филтър – пред Централна поща и пред „Велчова завера“. До музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат пропускани само автомобилите, с които се придвижват зрелостниците.

Баловете в заведенията и ресторантите следва да бъдат организирани според действащите мерки за този тип обекти, припомнят от Общината.

За придвижването на родителите и близките и за да не бъде задръстен Старият град от автомобили, ще бъде осигурена специална автобусна линия. Тя ще се движи в следобедните часове във всеки от трите дни по маршрут от Централна поща до паметник „Велчова завера”. Графикът ще бъде публикуван допълнително.

График за училищата:

26 юни: Езикова гимназия, Професионалната гимназия по туризъм и Средно училище „Владимир Комаров“;

27 юни: СУ „Емилиян Станев“, Американски колеж „Аркус“, ПМГ „Васил Друмев“ и Професионална гимназия по моден дизайн;

28 юни: Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, Старопрестолна гимназия по икономика, Професионална гимназия по електроника, Хуманитарна гимназия, Спортно училище и Средно училище „Вела Благоева“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*