Велико Търново 22 март камбани
сн.: Царевец вести

Със звън на камбани ще бъде отбелязан 22 март – празник на Велико Търново

Звън на десетки църковни камбани ще огласи Велико Търново в 12 ч. на 22 март

Десетки камбани ще звънят във Велико Търново по случай Празника на града – 22 март. Така ще бъде отбелязан Денят на историческата и духовна българска столица. Традиционните тържества няма да се състоят поради противоепидемичните мерки в страната, с които се отменят културните събития на закрито и открито.

Точно в 12,00 ч. камбаните на Царевец и на всички църкви във Велико Търново ще звънят 33 пъти последователно. Числото символизира Христовата възраст и  наближаването на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово, когато надеждата и светлината, вярата и добротата побеждават.

На онлайн заседание на Великотърновски общински съвет ще бъдат гласувани номинациите за почетен гражданин

Носител на престижното звание тази година ще бъде проф. Милко Палангурски – историк, преподавател и общественик. Той е автор на над 20 монографии, учебници и учебни помагала. През годините заема редица административни длъжности във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ – заместник-декан, заместник-ректор, ръководител катедра, председател на Общото събрание на Исторически факултет.

По предложение на Държавния Военно-исторически архив за почетни граждани посмъртно ще бъдат обявени и 37 български офицери, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945 г. Сред тях са: генерал-майор Сава Муткуров, синовете на Марко Тотев, Иван Фичев – наследник на Уста Колю Фичето.

Гласувани ще бъдат и номинациите за наградата „Велико Търново”. С традиционното отличие ще бъдат удостоени археологът д-р Иван Църов и композиторът и пианист Живко Петров.

Обръщение на кмета на Велико Търново по повод празника.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*