Велико Търново 3 март 2021
сн.: Община В. Търново

Велико Търново отбелязва 3 март с военен ритуал

По повод националния празник 3 март във Велико Търново ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“

С военен ритуал във Велико Търново ще бъде отбелязана 143-годишнината от Освобождението на България. В 10,30 ч. пред сградата на Общината тържественото ще бъде издигнато българското национално знаме.

В 10,45 ч. пред емблематичния за Старата столица и за България паметник „Майка България“ ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към героите, посветили живота си в освободителната борба.

Цветя ще бъдат положени и пред паметника на първия български генерал – търновеца Сава Муткуров в парк „Марно поле“. През Освободителната война от 1877-1878 г. той е командир на рота в 54-рти пехотен Мински полк. Особено активна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението. Генерал Муткуров получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” – първа степен и четвърта степен, “Свети Александър” – първа степен без мечове и втора степенс мечове, “За заслуга” – сребърен.

В 19,00 ч. по случай Националния празник ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Вчера, в навечерието на празника, в ДГ „Соня“ гостува образователната инициатива „Музей в куфар“ с открит урок за Руско-турската война.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*