Еньовден Велико Търново 2020
сн.: архив, Община В. Търново

Великотърновци отбелязват Еньовден на Самоводската чаршия за 17-и път

На 24 юни 2020 г. във Велико Търново ще се състои за пореден път празникът „Еньовден на Самоводската чаршия“

Празникът Еньовден, наричан още Среди лето, защото съвпада с лятното слънцестоене, се отблязва с редица обреди: бране на билки преди изгрев, виене на еньовски венци и китки, обличане на Еньова буля и др. За 17-а година той ще бъде отпразнуван на Самоводската чаршия във Велико Търново с ритуално опушване с жарава от лечебни треви на Еньовския венец, оплетен от 77 уханни билки, и минаване за здраве през него.

Началният час на празника е 10,30 ч. на 24 юни, като за доброто настроение на присъстващите освен обреда ще има и хоротека. Тази година, заради кризата с COVID-19, дошлите на празника няма да могат сами да си откъснат билки от венеца, информират организаторите от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. За желаещите да отнесат в дома си стрък от еньовския венец ще има предварително подготвени малки букети от лечебни треви, които ще се раздават на място.

При провеждане на празника ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Ще бъде осигурена социална дистанция и еднопосочно движение по Самоводската чаршия. Въвежда се и следната временна организация на движението на МПС :

На 24 юни (сряда) 2020 г. за времето от 9,00 до 13,00 ч., или до приключване на събитието, за движение на МПС се затварят улиците : „Г. С. Раковски“, „Поп Матей Преображенски“, като и площад „Самоводска чаршия“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*