КилерЪ Велико Търново

Инициативата „КилерЪ“ получи финансиране от Европейския корпус за солидарност

В края на 2020 г. доброволците към сдружение „Свят на бъдещето“ кандидатстват с инициативата „КилерЪ“ (Велико Търново) за финансиране по програма “Европейски корпус за солидарност”. Благодарение на постигнатите положителни резултати до момента, проектът е високо оценен и печели финансиране в размер на 6444 евро. Средствата ще бъдат използвани в рамките на една година за поддържане на помещение, транспортни разходи при организиране на събития на различни места и куриерски услуги, когато се изпращат вещи до хора в нужда от цялата страна.

Това ще осигури финансова сигурност на доброволците и възможност за развитие, информират организаторите на вече добре познатата инициатива „КилерЪ“. Доброволците в каузата ще получат обучение и по графичен дизайн и монтаж на видео, което ще им помогне при популяризиране на кампанията.

Силен интерес и успешни кампании отчитат от „КилерЪ“ – Велико Търново

Постоянният свободен пазар „КилерЪ“ стартира във Велико Търново в началото на 2020 г. Година по-късно през инициативата са преминали купища дрехи, книги, съдове, играчки, а доброволците не спират да се свързват с хора и институции, на които могат да бъдат от помощ. Отворени са да изслушат, споделят и подкрепят различни каузи, в името на които в бъдеще планират благотворителни търгове. Само през месец февруари повече от 30 души се включват в подкрепа на семейство в нужда, а месец по-рано приютът за кучета в с. Глушка, Дряновско, получи одеяла за животните и над 40 кг храна, сподели за „Царевец вести“ Маргарита Симеонова, управителка на сдружение „Свят на бъдещето“.

Поради силния интерес към инициативата следващото събитие ще се осъществи в София на 3 април. Вижте повече за събитието тук.

Във Велико Търново „КилерЪ“ работи всяка седмица в понеделник и сряда, между 17.00 ч. и 19.00 ч. (ул. „Симеон Велики“ №5, ет. 2.) При първа възможност доброволците планират много събития на открито, включително и в малки населени места.

За идеята

„КилерЪ“ е доброволна инициатива с екологичен и социален характер. Нейната цел е да намали количеството генерирани отпадъци, като се даде втори шанс за живот на годни за употреба дрехи, обувки, книги, играчки и др. Едновременно с това доброволците, които участват в нея, се стремят и да подпомагат хора в нужда.

Когато се местим от едно място на друго или разчистваме килери, мазета и тавани, често попадаме на множество трупани през годините вещи, ей така „за всеки случай“, „ако потрябват“ или „като отслабна“.

През последните години набира популярност идеологията за минималистичен начин на живот, хората все повече се стараят да разчистват ненужното от домовете си. Много от вещите ни обаче са все още в добро състояние и годни за употреба и всеки предпочита те да получат втори шанс за живот, вместо да попаднат на бунището.

С активното навлизане на социалните мрежи споделянето стана изключително лесно. Повече стават и контейнерите за текстил в градовете, благодарение на които естествените материи след това могат да бъдат рециклирани. Много често събираме чували с дрехи и ги даряваме и на социални институции, но дали те наистина имат нужда от тях към този момент?

А ако имаме възможност да дадем своите вещи на място, на което рано или късно те със сигурност ще достигнат до някого, който ще ги използва, няма ли да се възползваме от тази възможност?

В момента организаторите на постоянния свободен пазар молят повече хора да попълнят изготвената от тях анкета, която да им помогне в бъдеще: https://cutt.ly/ixI4SJP

Проект „КилерЪ“, реф. №  № 2020-3-BG01-ESC31-094863, е съфинансиран чрез програма Европейски корпус за солидарност. За контакти: 0897961072 (Маргарита Симеонова).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*