Лясковец празник
сн.: Община Лясковец

Кметът на Лясковец с обръщение по повод 29 юни – празник на града

На Петровден – 29 юни, град Лясковец има празник. Предвид епидемичната обстановка тази година той няма да бъде отбелязан с тържества.

Обръщение на кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова по повод празника на града:

Уважаеми жители на град Лясковец,

Днес е 29 юни – Ден на апостолите Петър и Павел, бдящи от векове над нашия град.

Дата, неразривно свързана със символа на християнската вяра и сила – манастирът ни, и дата скъпа за всеки един, чиято съдба е свързана с Лясковец.

Днес манастирските камбани отново ще бият празнично!

Но празникът на родния ни град е доста по-различен.

Няма да усетим силната емоция, приповдигнатото настроение, гордостта пред гости и приятели, дошли да споделят с нас празника. Площадът днес ще е пуст, не ще можем да се съберем за традиционното веселие, да извием българското хоро и да заявим успехите си пред всички наши гости и приятели. Но в условията, в които се наложи да посрещнем Деня на Лясковец, когато все още трябва да живеем разумно и дисциплинирано, за мен е важно да кажа, че съм горда с вас.

Гордея се, че бяхте отговорни в най-трудните ви дни, че с разбиране посрещнахте всички тежки моменти и несгоди. Най-важното от всичко сега е, не многолюдната среща на площада, не празнуването и танците, а това, да бъдем добри и разумни, достойни потомци на героите, чиито 220 имена блестят изписани на Паметника на загиналите.

Днес, не с пищни тържества, а с родолюбие в сърцата и с мисли за признателност и чест, ще отдадем дължимото уважение на всички онези, които работиха за прогреса на Лясковец през 140-годишната му история като град.

В деня на апостолите Петър и Павел искам да благодаря на всички за приноса в развитието на нашия любим град и да пожелая здраве, дръзновение, силна воля, толерантност и много успехи, а на младото поколение, освен здраве, пожелавам с обич и грижа да строи и да надгражда Лясковец и след нас.

Нека продължим да бъдем достойни синове и дъщери на тези, които са положили тук първия камък и са създали този град, завещали са ни поминък и традиции, които да пазим и да почитаме!

Да бъдат благословени дните на всички, които са свързани с родния ни Лясковец – жители и гости, съмишленици и партньори!

Да бъде и да пребъде!

Честит и благоденстващ да е винаги градът ни!

Честит празник, скъпи лясковчани!

д-р Ивелина Гецова

Кмет на Община Лясковец

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*