Марияна Николова туризъм
сн.: Община В. Търново

Кметът Даниел Панов и вицепремиерът Марияна Николова: Вътрешният туризъм ще е основен и през 2021 г.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова присъства на работна среща във Велико Търново относно вътрешния туризъм

Вътрешният туризъм се очертава като основен през зимния сезон и през 2021 г. Само с обединение трудностите в най-силно засегнатия от епидемията от COVID-19 сектор ще бъдат преодолени. Около това мнение се обединиха кметът на Велико Търново Даниел Панов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и представители на туристическия бранш, музеи, институции и професионални училища по време на работна среща в старопрестолния град.

Даниел Панов подчерта, че следващата година следва да бъде поставен акцент както върху културния туризъм, така и върху развитието на нишовия туризъм – фестивален и събитиен, поклоннически, здравен, кулинарен и др.

„Националното сдружение на общините може да се ангажира да координира големи културни форуми като „Сцена на вековете“, „Опера на върховете“, „Моцартови празници“, „Портал на два свята“ по начин, по който не се застъпват. Така почитател на класическата музика може да дойде за 2 седмици, в които да посети 4 фестивала и поне 10 забележителности в съответния град и район“, предложи Даниел Панов.

Според вицепремиера Марияна Николова българският пазар има голям потенциал. Тя посочи, че още от този месец ще започне работа консултативен съвет под нейно ръководство, който ще разработи план с конкретни дейности за подготовка на следващата година. В съвета ще има представители на бранша и научната общност, също и на Националното сдружение на общините в Република България.

Реклама на туризма на местно и национално ниво

Велико Търново вече има нови подготвени клипове за популяризиране на уикенд-туризма в региона, а по предложение на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова те ще бъдат включени в онлайн платформите на Министерството на туризма и социалните мрежи.

Даниел Панов акцентира върху подкрепа на занаятчиите и занаятчийските комплекси както във Велико Търново, така и на други места в страната. Това може да се осъществи чрез мерките за възстановяване на сектори от икономиката. Намирането на решение ще е предмет на най-скорошни разговори и с Министерството на икономиката, посочи Марияна Николова.

Представителите на туристическия сектор акцентираха върху насърчаване на професионалното обучение в туризма и инвестиции в квалификация на работещите в бранша. Според тях това ще допринесе за повишаване на общото качество на услугите в отрасъла. Зимният сезон е подходящ за провеждането на квалификационни курсове.

Работно време на музейните обекти и забележителности на РИМ-Велико Търново

Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ работят по нови туристически маршрути, обединяващи различните видове туризъм, развит в старопрестолния град и региона. Даниел Панов апелира към хотелиерите да ги популяризират и да рекламират и безплатните съботни излъчвания на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Вицепремиерът Марияна Николова посети и крепостта Трапезица – един от символите на старопрестолния град и на величието на Второто българско царство. Даниел Панов припомни, че през последните години историческият хълм е социализиран и от есента на 2016 г. е оформен като архитектурно-музеен резерват. Реставрирани са три средновековни църкви с автентични стенописи от времето на първите Асеневци, зидове и крепостни стени, кула, оформена е централна алея, създаден е интерактивен музеен център. И този сезон продължават археологическите разкопки на Трапезица, каза още Панов.

информация: Община Велико Търново

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*