Музей в куфар Велико Търново
сн.: РИМ-В. Търново

Инициативата „Музей в куфар“ гостува в ДГ „Соня“ във Велико Търново

Открит урок за Руско-турската война изнесоха музейни уредници пред децата от ДГ „Соня“

В навечерието на Националния празник на България 3 март образователната инициатива „Музей в куфар” на Регионален исторически музей – Велико Търново гостува в Детска градина „Соня” в старата столица.

Музейните уредници д-р Димитър Харбалиев и Михаил Стойчев представиха открит урок за Руско-турската освободителна война и българското опълчение. Те показаха и предмети, свързани с темата, които децата виждаха за първи път.

Образователният „Музей в куфар“ представи калпак с кокарда от униформа на български опълченец, както и сигнална войнишка тръба и цветна литография с различни сцени от войната. Сред експонатите бяха също револвер „Гасер”, използван от руските офицери, и ятаган каракулак, използван от турския башибозук.

РИМ – Велико Търново стартира проекта „Музей в куфар“ през 2014 г., за да провокира интереса на децата и учениците към историческото наследство и музеите. В рамките на инициативата музейни специалисти запознават деца от детските градини и ученици с различни периоди от Античността до новата българска история, етнографията, нумизматиката и богатото културно наследство от столичния период на Търново. Те им показват експонати от музейните сбирки и фондове, занесени на място в класните стаи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*