награди 24 май Велико Търново
сн.: Община В. Търново

Велико Търново: Наградиха носителите на наградите „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий“ по повод 24 май

Отличията бяха връчени снощи от кмета на града Даниел Панов по време на тържествена церемония в МДТ „Константин Кисимов“

Традиционните общински награди в областта на образованието и културата бяха връчени във Велико Търново в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. с Награда „Св. Патриарх Евтимий“ в няколко категории бяха удостоени заслужили учители от Велико Търново. Обявени бяха и носителите на общинската награда „Култура“ за ярки постижения и за най-успешен дебют.

Решенията за наградените, гласувани от Великотърновски общински съвет, бяха обявени от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Церемонията бе уважена от много учители и преподаватели, творци и културни дейци, представители на институции и др.

Носители на награда „Св. Патриарх Евтимий“

В предучилищното образование носител е Албена Щаракова от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. В начален етап на образование призът е за Стефка Стоянова от ОУ „Бачо Киро“. В категорията прогимназиален етап кметът Панов връчи наградата на Даниела Солакова-Атанасова от СУ „Вела Благоева“, а в гимназиален етап – на Георги Игнатов от ПМГ „Васил Друмев“.

В категория „Колектив на годината“ с награда „Св. Патриарх Евтимий“ бяха отличени екипите на Детска градина „Райна Княгиня“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Носители на награда „Култура“

С Награда „Култура“ за ярки постижения бе удостоен проф. Иван Станков – писател и преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Иван Станков е професор по история на българската литература, литературен историк и преводач на съвременна румънска литература.

Награда „Култура“, сн. Община В. Търново

В категорията за най-успешен дебют е отличен младият художник Стоян Илев. Той е завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където днес е и преподавател. Твори в сферата на живописта, инсталацията и видеото.

Кметът Даниел Панов поздрави наградените, както и всички, които са се посветили на просветата, културата и изкуствата.

„Да си учител, да се посветиш на образованието, на културата и духовността – това е кауза, в основата на която е родолюбието. Професиите, която сте избрали, не са като останалите. Бъдете сигурни, че в мое лице като кмет и като председател на Националното сдружение на общините в България имате съмишленик.  Благодаря ви, че сме заедно в още една кауза – развитието на Велико Търново. И издигането на престижа на любимия ни град като историческа и духовна столица на България. С вашите мъдри съвети и опит, с вашите идеи, с академичната общност и подкрепата на обществениците заедно ще чертаем пътя на Велико Търново през идните години. А именно – Старата столица да е най-знаковият център на българщината, на българския дух, култура и традиции“, обърна се към дейците на просветата и културата Панов.

Празничната вечер завърши с постановка на оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус, в изпълнение на талантливите артисти от МДТ „Константин Кисимов“.

Ето какво да посетите в празничните дни: Събития във Велико Търново от 21 до 25 май.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*