22 март 2021 Празник на Велико Търново

Обръщение на кмета инж. Даниел Панов по повод Празника на Велико Търново – 22 март

„Уважаеми жители на Историческата и духовна столица – Велико Търново,Скъпи съграждани,

22 март е ден, особено специален за всеки, който живее и e свързан с Велико Търново! Празникът на нашия град винаги е бил обичан от всички българи, винаги е носил специален заряд и еуфория. Затова всички ние, великотърновци, се гордеем, че сме Историческа и духовна столица на България!

Денят на Велико Търново ни връща към битката при Клокотница, към онези славни времена, в които цар Иван Асен II надгражда достиженията на първите Асеневци и издига България в световна сила. А Търновград е гордата столица, глобален център на държавността, културата, духовността, просветата.

Днес – навръх празника на Велико Търново, най-важно е да си пожелаем да бъдем с близките и приятелите си без пандемия и без страх за здравето и живота им. Затова е по-важно да направим цивилизационния избор, с който да защитим първо тях, а така и себе си. Избираме здравето, поставяме го на първо място, за да дойдат по-бързо онези добри времена, в които ще празнуваме. Нека сме заедно в този избор! Нека разумът ни обедини, нека бъдем отговорни! Защото именно с дисциплина, ред и единение нашите предци са постигнали най-големите успехи в българската история, в историята на Велико Търново! Великотърновци са доказали, че изпитанията на времето само са ги правили по-силни.

Знам, че заедно, отговорни и с вяра в науката и медицината ще преминем и през тази криза! Историята помни, че по-страшните кризи са духовните кризи, затова нека помним написаното, завещаното и белязаното от дедите, за да сме достойни наследници на Царевград Търнов!

Честит 22 март!“

Със звън на камбани ще бъде отбелязан 22 март – Празник на Велико Търново.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*