Христо Ботев
Христо Ботев, май 1875 г., Букурещ. Това е най-известната му фотография, правена е в ателието на Тома Хитров. сн.: НМ "Христо Ботев"

Умря сиромах за правда, за правда и за свобода…

Днес, 2 юни, България почита един от най-знаменитите си герои – Христо Ботев, както и загиналите за българското освобождение

Роденият в Калофер революционер и гениален поет Христо Ботев учи в Одеса и учителства известно време. През 1867 г. започва неговият живот на емигрант в съседна Румъния. Тук той се занимава с литературна и актьорска дейност /участва в театралната трупа на Добри Войников/. Също тук той попада в средата на революционно настроените български емигранти. Редактор е на Каравеловите вестници „Свобода“ и „Независимост“, сам издава сатиричния вестник „Будилник“, от който излизат само 3 броя. В един от тях той пише статия за това как трябва да преподават учителите на децата и какви качества е нужно да притежават:

„…учителят трябва да бъде: търпелив като вол, добър като ягне и телесно здрав като битолски просяк“ /в.“Будилник“, бр.2, 1873 г./

Ботев става дейна фигура в създадения в Букурещ Български централен революционен комитет /БРЦК/ и започва да издава в.“Знаме“ /1874 г./. Дейността на Комитета бързо затихва, след като не успява да прехвърли чети в България според първоначалния замисъл. Създаден е нов комитет, който организира Априлското въстание – Гюргевски революционен комитет. България е разпределена на 4 революционни окръга, предвижда се формирането и на няколко чети, които да тръгнат към родината от Румъния, за да подпомогнат въстаниците.

Именно такава чета оглавява Христо Ботев. Задачата й е да се притече на помощ на сънародниците във Врачански окръг. Ботевата чета преминава р. Дунав с кораба „Радецки“ и се отправя към Враца, надявайки се местни хора да се присъединят към нея. Това обаче не се случва. Действията на четата са разкрити и след няколко сражения с башибозук и редовна османска войска е разгромена. Ботев е прострелян смъртоносно вечерта на 20 май по стар стил /1 юни нов стил1876 г., в района на връх Вола /Околчица/ във Врачанския Балкан.

Денят на Ботев и българските герои ще бъде почетен във Велико Търново с ученически рецитал и военен ритуал

От 11,45 ч. курсанти от НВУ „Васил Левски“ ще застанат на пост пред паметниците на героите в старата столица. Това са: на Апостола на свободата Васил Левски и на Стефан Стамболов, „Велчова завера”, Паметникът на обесените, Паметната плоча на загиналите за България. С полагане на цветя те ще отдадат чест на българските герои.

В 12,00 ч. с двуминутен сиренен вой ще бъде почетена паметта на Христо Ботев. Пред паметника „Майка България” ученици от ПМГ„Васил Друмев” ще рецитират литературна композиция, посветена на 141 години от гибелта на великия революционер. Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов ще отслужи заупокойна молитва.

Вечерта, от 17,30 ч., ще бъде открита изложбата „Сабите на войводите“ в Музей „Възраждане и Учредително събрание“.

В Горна Оряховица ритуалът по поднасяне на цветя в знак на почит към загиналите ще започне в 11,45 ч. пред паметника на революционера в парк „Христо Ботев“.

В Свищов ще се проведе общоградско поклонение от 11.30 ч. пред Паметника на Свободата в градската градина на площад „Свобода”.

В Елена възпоминателното честване ще бъде от 11,45 ч. пред паметника на Сава Катрафилов.

Поклон пред загиналите за Свободата на България!

 

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*