училища Лясковец
сн.: Община Лясковец

678 ученици бяха посрещнати днес в трите училища в Лясковско

С нови проекти и с любов към традицията започват новата учебна година в трите училища в община Лясковец 

678 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища – СУ „Максим Райкович”, НУ „Цани Гинчев” и ОбУ „П. Р. Славейков”. 75 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници получиха на първия учебен ден подарък книжка с послание от кмета на общината д-р Ивелина Гецова.

Учителите на най-малките ученици през тази учебна година са Марияна Бъчварова, Стефка Обрешкова, Светла Александрова, Галина Антонова в паралелките на гимназията, Евгения Коева и Елия Иванова – в НУ „Цани Гинчев”, Светлана Иванова и Симона Захариева – в ОбУ „П. Р. Славейков”, село Джулюница.

Джулюнското ОбУ „П.Р.Славейков” за пореден път доказа, че е иновативно училище, тачещо традициите и пазещо духа на предците ни. Там 117 деца започнаха новата учебна година. Тържественото откриване премина с празнична програма под наслов „С България в сърцето“. Пред гости и родители бе представена историята на училището, като всички заедно направиха едно пътуване във времето, започнало през 1834 г., със създаването на първото българско училище и звъна на училищната камбана. За посрещането на първокласниците по-големите възпитаници и учителите бяха подготвили възстановка на килийно училище от Възраждането. После започна и първият урок с изписване на буквичките с дървени пръчици върху пясък. За новата учебна година в Джулюница бе реализирана и идеята на педагозите да съчетаят съвремието с традиционната българска визия – първокласниците и всеки учител носеше народна носия или частица от нея – аксесоар, накит, шевица.

училища Лясковец

Най-голямата гордост за учителите от СУ „Максим Райкович” е спечеленият в навечерието на новата учебна година шестстранен проект по програма „Еразъм +“. Името на проекта е „По-бързо, по-високо, по-силно” и е фокусиран върху спорта. Партньори на училището са училища от Словакия, Хърватия, Испания, Турция и Норвегия. Първата среща по проекта ще се осъществи в началото на декември тази година в Словакия. Това е проект, чиято тема е спорт, здравен живот и двигателни дейности. Основните дейности по проекта са методически семинари, открити уроци и часове по физическо възпитание, дискусии и срещи с шампиони, както и спортни турнири. Всяко училище поема организацията на един турнир. Партньорите избраха спорт, който характеризира тяхното училище и има подходящи условия за организирането му. Хърватия се представя с футбол, тенис и стрийтбол за Словакия, Бадминтон – Турция, хандбал – Норвегия, кану – Испания, а нашето училище ще се представя с турнир по лека атлетика.

Прага на НУ „Цани Гинчев“ прекрачиха 89 ученици. От тях 26 са първокласниците. През тази учебна година предстои реализирането на няколко проекта, сподели в празничния ден ръководството на училището. Най-мащабен е „Заедно срещу насилието в училище“, финансиран от ЦРЧР по програма „Еразъм +“. По този проект училището е координатор и ще работи в партньорство с НПО от Италия, България и турско частно начално училище от Одрин. През годината ще бъдат реализирани и проекти по Национални програми на МОН.

Увеличава се обхватът на партньорските взаимоотношения с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, похвали се още екипът на училището, което през изминалата учебна година бе отличено като училище, прилагащо най-широк спектър иновации. Трима от педагогическите специалисти ще бъдат наставници на студенти от Педагогически факултет към университета.

През лятото бяха извършени ремонтни дейности в началното училище, включващи реконструкция и отводняване на вътрешния двор, финансирани от Община Лясковец. Със средства, дарени от фондация „Подслон за човечеството“, са пребоядисани стените в класните стаи, кабинети и коридори, освежена е оградата, а във физкултурния салон са монтирани шумоизолационни плоскости. Продължава подмяната на старите чинове с нови, с регулируеми маси и столчета. Средствата за новото оборудване са целеви, осигурени от МОН.

информация и снимки: Община Лясковец

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*