училище в Русаля кампания "Деца рисуват за деца"
сн.: организатори

Близо 1700 лв. за училището в Русаля събра кампанията „Деца рисуват за деца“

Благотворителната кампания за художественото училище в Русаля продължава до края на февруари

Талантливи търновчета и техни преподаватели подеха кампанията „Деца рисуват за деца“ в края на миналата година. В нея са обединени изобразително изкуство, музика, словотворчество, фотография, видео. Малките художници рисуват по избор, после други ученици съчиняват текст по творбите и избират музика, а по цялостните композиции са заснети кратки видеоклипчета, които са качени в официялния сайт на кампанията http://charity.misterj.eu/.

До момента са събрани 1665 лв., като парите ще бъдат използвани за закупуване на творчески материали за художественото училище в село Русаля. Благотворителната инициатива събра няколко любими великотърновски преподаватели, техните възпитаници и Фондация „Ген. Протогеров“. Нейни инициатори са преподавателките по изобразително изкуство от ОУ „Св. П. Евтимий“ Галина Николова и Наталия Карапенчева, учителят по музика Добрин Пелтеков – Даскала, още няколко педагози и Георги Радев от фондацията.

41 са закупените картини

Примерът им се радва на много последователи сред учениците, които със своя труд и креативност подават ръка на връстници в нужда. Под ръководството на своите учители младите художници, най-малкият от които е на три години, са направили общо 76 картини, от които 60 имат видеа от по минута и половина. Продадените картини вече са 41, като номиналната стойност на всички творби е 2 873 лв. Желаещите да закупят картина могат да дадат по-висока цена, а остатъкът също отива за училището в Русаля.

Галина Николова и Наталия Карапенчева са категорични, че кампанията е успешна и доказва, че децата имат нужда да се чувстват полезни и ангажирани. „Това, че някой купува техния продукт, за да помогне на други хора, е много мотивиращо и положително. Заедно се учим на добродетели като съпричастност, подкрепа, благородство“, обясняват двете преподавателки.

Георги Радев от Фондация „Ген. Протогеров“ смята, че инициативата е уникална и след приключването й ще продължат да подкрепят децата от училището в Русаля. „Стремим се кампаниите, които правим да обхванат широк кръг от хора. Затова, когато Добрин се обърна към нас в края на миналата година, веднага приехме да съдействаме. Наш принцип е да стигнем до колкото се може повече хора. Т.е. ако имаме три хляба – ще ги дадем на трима нуждаещи се, а не на един. Затова след края на тази кампания отделно ще дарим на децата от училището в Русаля дрехи, които вече са събрани“, казва Радев. И допълва, че всеки, който е закупил картина, получава грамота – възрастните по имейл, а учениците ще се ги получат лично.

Добрин Пелтеков споделя, че кампанията се реализира без почти никаква институционална подкрепа, но има голям интерес от страна на обикновени хора с отношение към изкуството и добротворчеството, понагат и няколко фирми. „Изпратихме писма до всички институции в страната – Народно събрание, Президентство, Премиер, Община, но няма почти никакъв отзвук. Картини от кампанията вече са откупени освен във Велико Търново и в София, Варна, Стара Загора, Пловдив, дори в Англия. Благодарни сме за медийния интерес, който помага за популяризирането на кампанията, както и на група „Акага“, Мирослав Иванов – китаристът на „Необичайните заподозрени“, и група SAINT ELECTRICS и Дидо от Д2“, споделя Добрин Пелтеков.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*