наистина свободен пазар Велико Търново

КилерЪ – първият постоянен и наистина свободен пазар във Велико Търново

Живеем във времена, в които капиталистическата система ни е научила да бъдем послушни консуматори, които постоянно си купуват нови и нови неща, и то без много да се замислят. Научени сме от малки, че няма „безплатен обяд“ и всичко трябва да спечелим с много пот на челото. Свободният пазар разбива всички тези мантри на пух и прах.

КилерЪ – постоянният свободен пазар на Велико Търново

КилерЪ е първият постоянен наистина свободен пазар във Велико Търново. Инициативата е част от екологичния проект „Герои на планетата“, организиран от сдружение „Свят на бъдещето“ и проект Zero Hero.

„Като общност ние имаме много повече ресурси, отколкото поотделно. Ако споделяме това, което притежаваме, няма да се налага да купуваме толкова много. Така ще използваме по-малко от ресурсите на Земята, ще работим по-малко и ще ни остава повече време да развиваме себе си и общността. Осъзнаването на всички тези истини е основната причина да създадем КилерЪ. Наистина свободният пазар КилерЪ не е благотворителност, а естествена солидарност между хората!“, казват организаторите, които организират също и дарителски кампании за хора в нужда.

Идеята на тази инициатива е както да се намали потреблението и отпадъка, така и да се създаде споделяща и солидарна общност. Начините, по които можете да се включите и да помогнете за развитието на КилерЪ, са няколко: да харесате и споделите фейсбук страницата, да се включите в свободния пазар, като донесете вещи или дойдете да си харесате нещо.

Какво представлява наистина свободният пазар?

Понятието „наистина свободен пазар“ (НСП) е игра на думи и произлиза от широко известното „свободен пазар“, което е свързано с икономиката на потреблението. НСП е алтернатива на консуматорската култура.

Първият известен наистина свободен пазар се провежда по време на организиран обяд от движението „Храна, не война“ в Крайстчърч, Нова Зеландия. Горе-долу по същото време се случва и първият НСП  в САЩ. Най-вероятно заради широкото разпространение на тази инициатива там, в над 40 града, Съединените щати се смятат за родина на наистина свободния пазар.

След това идеята бързо се разпространява и в други страни като: Русия, Австралия, Англия, Малайзия, Тайван, Южна Африка и Канада. Разпространявайки се в целия свят, НСП се превръща в движение, което в основата си представлява вид протест срещу глобализацията и капиталистическата система като цяло.

Обикновено той се организира под формата на събитие. Всеки може да се включи в него, като донесе ненужни, но все още годни вещи, които да сподели с останалите хора и в същото време да си хареса нещо, донесено от някой друг. При НСП не става въпрос нито за търговия, нито за бартер, всичко е абсолютно безплатно. Освен вещи, друго, което се разменя, са: храна, услуги, умения, усмивки.

свободен пазар
Свободен пазар В. Търново, сн.: Маргарита Симеонова

Наистина свободни пазари в България

Първите наистина свободни пазари в България се случват в периода 2012-2013 г. Тогава бяха организирани няколко такива във Велико Търново, София, Варна и Пловдив. Първият постоянен свободен пазар също е открит в Пловдив, но вече не съществува.

Навлизайки на технологиите и социалните мрежи все повече в живота ни, сега наистина свободните пазари са изместени от Фейсбук групи. Въпреки че чрез тези групи също се осъществява размяна, те не могат да заместят истинската и реална среща с други хора, която е другата основна цел на НСП. В момента продължават да се организират наистина свободни пазари в България, макар и не толкова често както преди.


Инициативата се реализира като част от проект „Герои на планетата“, реф. № 2019-2-BG01-ESC11-062713, съфинансиран чрез програма „Европейски корпус за солидарност“. Съдържанието на текстта отразява възгледите само на автора и Комисията не носи отговорност за употребата на съдържащата се тук информация.

автор: Марин Панайотов

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*