Алекови дни 2020

Алекови дни в Свищов за 157 години от рождението на Алеко Константинов

С тридневна програма ще бъдат отбелязани 157 години от рождението на писателя и общественика Алеко Константинов в Свищов

На 13 януари в Свищов ще започне празнична програма, посветена на 157 години от рождението на Алеко Константинов (1 януари 1863 г.). Празничните дни са известни като Алекови дни и включват разнообразни събития с участието на представители на културни и образователни институции.

В навечерието на годишнината Министерството на културата отпусна средства за ремонт на къщата музей „Алеко Константинов“ в родния му град. Сумата от 140 хил.лв. ще бъде използвана за основен ремонт на покривната конструкция и реставрация на фасадата на сградата.

Програма за Алекови дни 2020 г. в Свищов:

13 януари /понеделник/

9.30 ч. СПГ „Алеко Константинов“ – Патронен празник на училището, подготвена е специална програма;

15.30   ч. Гербовата зала на Община Свищов – Пресконференция с лауреата за 2019 г. и журито на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“;

17.00 ч. от къща музей „Алеко Константинов“ до паметника на Алеко в градската градина – Факелно шествие.

17.30 ч., на паметника на Алеко в градската градина – Ритуал за полагане на цветя.

18.00 ч. салон на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“:

  • Тържествено честване на 157 години от рождението на Алеко Константинов.
  • Връчване наградата на лауреата в конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“.
  • Държавна опера – Русе представя оперетата „Българи от старо време“по едноименната повест на Любен Каравелов. Билети на касата на читалището. Вход: 5 и 7 лева, като събраните средства са за възстановяване на воденицата в м. Паметниците.

14 януари /вторник/

15.30 ч. къща музей „Алеко Константинов“ – Представяне на книгата на Михаил Вешим „Германският пациент“ и откриване на изложба 2 в 1 с участие на карикатуристите от в-к „Стършел“ Ивайло Нинов и Маргарита Янчева.

17.00 ч. ХГ „Николай Павлович“ – Откриване на изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Бешков и учениците му“. Гостува Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен.

15 януари /сряда/

15.30 ч. зала №1 на Община Свищов:

  • Среща на представители на училища, носещи името на Алеко Константинов.
  • Отчитане резултатите от литературния конкурс на тема „Алеко Константинов – будната съвест на своето време“ и връчване на наградите на лауреатите.
  • Драматичен театър при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ представя откъс от „Клюкарки“ по Чудомир.

информация: Пресцентър на Община Свищов

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*