болница Павликени, мобилен рентген

Болницата в Павликени вече разполага с модерен мобилен рентген

Многопрофилната болница за активно лечение в Павликени закупи висок клас мобилен рентген, стойността му е 36 хиляди лв.

Модерен мобилен рентген (кугел) е поредната придобивка, която болницата в Павликени купува със собствени средства. Част от сумата е финансирана по проект, с който лечебното заведение кандидатства пред Български дарителски форум по фонд „Обединени срещу Covid-19”, информират от Община Павликени.

Новият апарат е от висок клас. Той представлява преносим рентген, който може да достигне до всяка точка на болницата и да направи графия при всяко състояние на пациента, което е особено важно за тежките случаи.

С помощта на въведената в МБАЛ CR-система изследваните лица могат да получат резултата си и на диск.  Общата стойност на рентгена е 36 хил.лв., от които 10 хил. лв. са осигурени чрез проекта.

МБАЛ-Павликени продължава с амбициозната си програма за обновяване на медицинската апаратура в сградата с най-модерни уреди. Болницата закупи със собствени средства компютърен томограф модел “TOSHIBA Aquilion S16 TSX101A”. Така с компютърната диагностика се разширява обемът на изследваните области, а получената информация за структурата и функцията на човешките органи се увеличава.

В края на 2018 г. беше закупена нова съвременна рентгенова апаратура за графични изследвания „ВНТ- ТА- ВМI“. С нея се подобряват качеството и бързината при рентгеновите изследвания и е изключително щадяща за пациентите.

В началото на 2020 г. беше въведена СR-система, която е дигитална рентгенография и води до усъвършенстване на изображенията. Тя спомага за получаване на по-качествен образ за сметка на по-малкото лъчево натоварване на пациента.

На 5 август 2020 г. болницата в Павликени ще отбележи 50 години от откриването на новата сграда, в която се помещава. Тържеството пред лечебното заведение ще се състои от 16:30 ч., а час по-късно в местния Исторически музей ще бъде открита фотодокументалната изложба „История на здравеопазването в Павликени“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*