великден Велико Търново

Велико Търново отново посреща Великден на Царевец

На 23 срещу 24 април, църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“.

След три години прекъсване най-светлият християнски празник – Възкресение Христово, отново ще бъде посрещнат във Велико Търново на върха на крепостта Царевец. Предвидена е празнична програма и за Лазаровден и Цветница, информират от Община В. Търново.

Програма за Великден във Велико Търново

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /23 април/, а в 23,30 ч. започва църковната служба. С изнасянето на Благодатния огън в полунощ от Патриаршията ще започне литийно шествие с факли, което ще продължи до катедралата „Рождество Богородично“. В шествието ще се включи и кметът на старопрестолния град Даниел Панов, който по традиция посреща Възкресение Христово заедно с великотърновци.

В 1,00 ч. в нощта на Великден ще започне Света литургия, която ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.

В 11,00 ч. в неделя /24 април/ е богослужението по случай Второ възкресениев църквата „Възкресение Христово“. След края на службата ще бъдат подарявани осветени великденски яйца и козунаци.

В 21,00 ч. навръх Великден във Велико Търново ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

Събития за Лазаровден и Цветница във Велико Търново

Празникът Лазаровден ще събере малки и големи на Самоводската чаршия на 16 април /събота/. Програмата включва фолклорни изпълнения и наричания за здраве, а в 12,30 ч. на Владишкия мост в кв. „Асенов“ ще бъде пресъздаден старинният обичай Ладуване.

С няколко събития ще бъде отбелязан и големият пролетен празник Цветница на 17 април /неделя/. В 11,00 ч. в парк „Дружба“ ще има концерт, балет, работилница цветя, детска анимация и ролеви игри.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*