биенале на стъклото
сн.: Международно биенале на стъклото

Велико Търново е част от първото у нас Международно биенале на стъклото

Над 120 са участниците в първото издание на Международното биенале на стъклото в България, чиито творби могат да бъдат видени в продължение на една седмица в 4 български града

Днес, 27 септември, е официалното откриване на творческото събитие, посветено на красивото и нелеко изкуство от стъкло. Началото ще бъде дадено едновременно в София и Велико Търново. В столицата то е от 18 ч. в Музея на историята, а във Велико Търново откриването е в ИЗ“Рафаел Михайлов„, отново от 18 ч. Другите градове домакини са Варна и Белослав, като в последния се намира единственият у нас Музей на стъклото.

В старата столица ще бъде открита обща изложба на някои от участниците в биеналето. Тя ще гостува до 3 октомври, когато приключва Седмицата на биеналето. Общо 12 изложби ще бъдат открити в различни галерии и пространства в избраните градове.

В тях ще бъдат показани произведения от стъкло на многобройните творци, които са от различни краища на света, сред които: Румъния, Латвия, Естония, Белгия, Полша, Хърватия, Аржентина, Тайван, разбира се – Чехия, както и България. Емблематичното чешко стъкларско изкуство ще бъде онагледено чрез творби на Станислав Либенски и Дана Замечникова, Лада Семецка, Вацлав Циглер, Милан Крайчек, Петер Станицки и др.

сн.: Международно биенале на стъклото, творба на Дана Замечникова

През седмицата на биеналето се организират лекции и творчески работилници, които ще бъдат изнесени от водещи специалисти в областта на художественото стъкло. Гост-лектори ще бъдат творци от Чехия, Канада, САЩ, Румъния, Испания и Мексико. Презентациите и работилниците през настоящите дни са концентрирани в София и Белослав.

Демонстрации и лекции относно художествената обработка на стъклото ще има и във Велико Търново, но на 23 ноември. Те ще бъдат изнесени от студенти от Нов български университет и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” за времето от 10 до 17 ч. Мястото е Великотърновският университет.

Също на 23 ноември, от 18 ч., ще бъде открита изложбата „Стъклен полет“ в ИЗ“Рафаел Михайлов“. В нея ще бъдат показани произведения от стъкло на млади творци от България и Румъния като резултат от Международното биенале на стъклото. Експозицията ще бъде отворена за посещение до 2 януари.

Артистичен директор и инициатор на Международното биенале на стъклото е доц.д-р Константин Вълчев от Нов български университет. Самият той споделя, че авторите в областта на художественото стъкло се нуждаят от сплотяващо ги събитие, а обществото да опознае стъклото като изразно средство и материал. По думите му в България има качествена суровина и възможност за продължение на традициите в стъкларската индустрия.

Първото издание на биеналето си поставя за цел да популяризира съвременните тенденции в художествената работа със стъкло, обединявайки художници от различни точки на света. То ще се провежда на всеки две години у нас през месец септември.

Вижте пълната програма ТУК.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*