Велико Търново коронавирус услуги
сн.: Община В. Търново

Поредна услуга за гражданите на Велико Търново в условията на извънредно положение – психологическа подкрепа

Община Велико Търново разкрива телефонни линии за психологическа подкрепа

От днес, 1 април, се разкриват две телефонни линии за психологическа подкрепа, информират от Община В. Търново. Всеки ден хора, които изпитват затруднения при справянето с настоящата извънредна ситуация, могат да ползват безплатна и конфиденциална подкрепа от психолози.

Дежурните психолози отговарят на телефони: 0887903779 и 0879532892. Обажданията ще се приемат в работното време на колцентъра – от 9 до 18 ч. всеки ден.

Горещи телефонни линии и доброволци

Велико Търново е една от 182-те общини в страната, където работят горещи телефонни линии. Колцентърът беше създаден преди две седмици, като за до този момент са обработени повече от 500 заявки и сигнали.

Най-честите обаждания са свързани с патронажна грижа, за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на хора от рисковите групи. Горещите телефонни линии за територията на общината са:

0883247410, 0883247411, 0883247412. Отворени са от 9 до 18 ч.

Над 140 са желаещите да помагат като доброволци във Велико Търново в условията на извънредни мерки срещу разпространението на коронавирус. Сред тях има и фирми, чиято дейност е свързана с логистика и дистрибуция, дезинфекция, охрана, ресторантьорство и др.

Преди дни стана ясно, че се подготвя дигитална информационна платформа с база данни за регистрираните доброволци в цяла България. Координацията по събирането на информацията на местно ниво се осъществява от Националното сдружение на общините в Р. България.

Доброволците ще бъдат насочвани към съдействие на институциите и общинските администрации в следните направения: подкрепа на медицински заведения, подкрепа за социални служби, услуги (патронаж и доставка на стоки от първа необходимост и лекарства) и РЗИ, подкрепа за органите на реда и дейността на КПП в областните градове.

Община Велико Търново обяви сметка за дарения в подкрепа на мерките срещу коронавирус

Разкрита е дарителска сметка за община В. Търново в подкрепа на мерките срещу разпространението на коронавирус (COVID-19). Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на предпазни средства, апарати, консумативи и препарати.

Община Велико Търново приема и дарения на дезинфектанти, защитни средства – маски, шлемове, костюми и др. Те ще бъдат предоставени на болничните и здравните заведения, на социалните центрове и услуги и др.

Граждани и фирми, които имат готовност и желание за парични дарения, могат да ги преведат на следната сметка:

ОБЩИНСКА БАНКА АД,

BG 43 SOMB 9130 84 24761244.

Код за дарения от страната – 44 51 00, BIC код: SOMBВGSF.

Код за дарения от чужбина – 44 52 00, BIC код: SOMBВGSF.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*