Велико Търново 22 март 2022

Програма за празника на Велико Търново – 22 март 2022

Велико Търново празнува с множество събития своя празник на 22 март 2022

След две години пауза заради пандемията Велико Търново ще отбележи подобаващо своя празник на 22 март 2022. Денят на Старата столица бележи паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и последвалия възход на Второто българско царство.

Богатата програма за празника на Велико Търново включва тържествени ритуали, голямо общоградско шествие, концерти, тържествена сесия, откриване на мащабна изложба, хоро, както и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Програма 22 март

По традиция отбелязването на 22 март започва още в ранни зори – в 7:30 ч. е началото на Светата литургия в черквата „Свети Четиридесет мъченици“.

В 9:00 ч. в двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян, ще бъде извършен водосвет, отслужен ще бъде благослов.

В 9:45 ч. е началото на празничното общоградско шествие, посветено и на благодетелите на Велико Търново. То ще започне от църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и ще продължи до сградата на Общината.

В 10:30 ч. там ще бъде проведен ритуалът за издигане на знамето на старопрестолния град, а кметът Даниел Панов ще произнесе своето празнично слово. Веднага след това великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов.

В 11:00 ч. в сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ ще бъде проведена тържествената сесия на Великотърновски общински съвет.

В 12:00 ч. в обновената Художествена галерия „Борис Денев“ ще бъде открита голямата изложба „Завръщане към Велико Търново“.

Концерти

Първата концертна програма започва в 11:00 ч. пред сградата на Общината с изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ и голямо хоро. В 12:00 ч. на сцената ще излязат талантите от „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, а в 13:00 ч. – певицата Дара.

Големият празничен концерт „Ние, българите“ на Ансамбъл „Чинари“ започва в 18:30 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Финал на програмата е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов  звук и светлина“, съчетана с атрактивни фойерверки. Началото ѝ е в 20:30 ч.

За удобство на посетителите на концерта в Спортната зала, както и на всички желаещи да наблюдават спектакъла на Царевец, Община Велико Търново осигурява безплатни автобуси. Началната им спирка ще е на улица „Краков“, пред ДКС „Васил Левски“. Автобусите ще потеглят след края на изпълненията на „Чинари“ и ще пътуват до площад „Цар Асен I”.

Със заповед на кмета Даниел Панов 22 март е обявен за неучебен ден за учениците от Велико Търново и общината.

информация: Община В. Търново

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*