електрически велосипед
сн.: Община Видин

Велопреходи из областта с електрически велосипеди

Туризъм и отдих в областта с електрически велосипед

10 електрически велосипеда ще имат на разположение великотърновци и гости за туристически обиколки в региона. Те се предоставят по проект “Мрежа за електрически велосипеди”, в който си партнират България и Румъния.

С велосипедите ще бъдат организирани преходи с колелета из областта, на разстояние около 40-50 км. Това каза за „Царевец вести“ Калин Василев, създател на TarnovoRuns, която е избрана за приемна организация по проекта за град Велико Търново.

Колелетата ще могат да се наемат за около 2 лв/час. Маршрутите, по които може да се пътува с тях, ще бъдат обявени допълнително. Зарядни станции за тях ще има в старата столица, както и в Павликени и Елена.

Вадете велосипедите от мазите

От търновската организация, насочена към развитието на здраве чрез спорт, предвиждат и други интересни инициативи на велотема. Самият Калин Василев споделя, че има големи мечти за колелетата и иска да стимулира хората да извадят своите от мазите. Той подготвя още създаването на безплатна велоклиника и дори организирането на веломафия.

Така наречената „веломафия“ съществува в много градове по света. В определен ден от месеца десетки колоездачи излизат по главните улици в най-пиковия час. Идеята е да се предизвика размисъл за прекомерното ползване на автомобили и за алтернативите за придвижване в градска среда.

Проектът “Мрежа за електрически велосипеди” се финансира по Програма „Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 г.“. Чрез него се целят ползи за здравето на хората и екологичната среда, като в същото време се очаква да насърчи велотуризма в трансграничния регион на България и Румъния. Водещ бенефициент за страната ни е Агенцията за регионално развитие и Бизнес център – Видин. Тя си партнира с Видинска търговско-промишлена палата /ВТПП/ и две румънски асоциации.

Велико Търново е един от 16-те български града, които участват в проекта. Страната ни ще получи общо 120 електрически велосипеда, които ще бъдат разпределени между участващите градове.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*