открит урок второкласници
сн.: "Царевец вести"

Второкласници творят своя „Книга на спомените“ чрез валдорфски подход

Второкласници от СУ „Емилиян Станев“ изработват „Книга на спомените“, в която са събрани техни съчинения и рисунки, вдъхновени от литературно произведение.

Учениците от паралелката по изобразително изкуство II“б“ кл. заедно със своя класен ръководител Биляна Бонева и учителя си в занималнята Йорданка Иванова работят по свой образователен проект от месец януари. В него има елементи от валдорфската педагогика, която стимулира детската креативност и засилва връзката с природата, като крайната цел е издаването на книга.

Заниманията на децата се основават на литературната творба „Писма на един дакел“ на Станка Пенчева, чрез която опознават себе си. Те изразяват емоциите, които извикват у тях историите на малкото куче, чрез творчество с естествени материали. В първото си занимание по темата учениците изработват фигурки на главния герой от книжката. Дакелът Джери „оживява“ в ръцете им, направен от глина, филц, в апликации от семена.

Тази седмица децата взеха участие във втори открит интердисциплинарен урок по този проект. В него всяко от тях имаше за задача да представи своите впечатления от една от главите/писмата в изучаваната книга писмено и чрез илюстрация.

Г-жа Бонева провокира техните възприятия, като им прочете интересна приказка за появата на книгата от миналото до днес. В нея те трябваше да открият различни артефакти като папирус, пергамент, глинена плочка и други етапи от историята на познатото ни днес книжно тяло.

Учителката сама е написала историята, в която намира път до всяко дете чрез валдорфски подход – в нея са включени елементи, които са съобразени със сетивността и емоционалността на четирите типа темперамент. Любознателните художници се справиха с лекота с поставената задача, добивайки неусетно много нови знания по интригуващ начин.

Миглена Папазова, родител на дете от класа и илюстратор, запозна второкласниците с процеса на поява на книгата. В красива презентация тя им разказа как се прави хартия и кои са хората, участващи в създаването на една книга.

Малките творци се включиха с голям ентусиазъм в оформянето на корицата на тяхната собствена книга и в озаглавяването й. Върху глинени плочки те дадоха редица предложения за нейното заглавие, спирайки се на „Книга за спомени“. Всяко дете нарисува и автопортрет в анфас и в гръб, като всички творби ще бъдат оформени в колаж, съответно за предна и задна корица.

Годишникът на II“б“ кл. ще включва всички съчинения и илюстрации на учениците, както и снимки от дейностите им по проекта. В следващия месец те ще обогатят съдържанието му с още впечатления и професионални фотографии от посещението им в печатница. Предстои им също визита в театъра и запознаване с ароматизираната хартия, която се ползва при някои книги. Най-накрая децата, заедно със своите учители, ще изчислят колко пари са нужни за издаването на творбата им, докато са на зелено училище.

Урокът, базиран на произведението „Писма на един дакел“, е част от поредицата интердисциплинарни уроци, които се провеждат във вторите класове на СУ „Емилиян Станев“ като вътрешноучилищен проект. Дейностите по него са свързани с функционалната грамотност на учениците и активното им участие в учебния процес, за което „Царевец вести“ вече писа тук.

второкласници

сн.: „Царевец вести“

1 Comment Posted

  1. Втората част е компилация на известни имена в българското изкуство, които са подарили по една своя творба, писана специално за книгата. По нея Александра е направила и илюстрациите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*