въстанието на Петър и Асен
сн.: РИМ-В. Търново

Велико Търново отбелязва тържествено въстанието на Петър и Асен

835 години се отбелязват днес от въстанието на болярите Петър и Асен срещу византийската власт, което води до началото на Второто българско царство и обявяването на Търновград за столица

Въстанието на Петър и Асен, уважавани боляри с владения в района на Търново, Трявна, Дряново и Царева ливада, е обявено по време на освещаването на новопостроената църква „Св. Димитър Солунски“ в Търново. Според византийския историк Никита Хониат събитията, които довеждат до избухването му, са няколко.

Това са отказът на император Исак II Ангел да предостави на братята поземлено владение в Стара планина и да ги зачисли към ромейската войска, налагането на допълнителен данък на българското население, както и убеждението на българите, че св. Димитър вече закриля тях, а не ромеите, след като по някакъв начин в Търново се появява чудотворна икона на светеца.

Така изборът на ден, в който да бъде обявено въстанието, не е случаен – 26 октомври е Денят на св. Димитър Солунски, който се превръща в покровител на династията на Асеневци.

По повод на важната годишнина във Велико Търново се състои празнична програма. В събота пред крепостта Царевец беше представена театралната историческа възстановка „Величието на Асеневци“, която пресъздава въстанието на Петър и Асен от 1185 г.

Спектакълът е по едноименната пиеса на Иван Митев, която е специално адаптирана за сцена на открито. Режисьор е Антони Цонев, а музиката е на Петър Атанасчев. Участие в него взеха актьорите от МДТ „Константин Кисимов“: Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Иван Митев, Детелин Кандев, Виктор Терзийски и Милен Иванов. Спектакълът бе съчетан с бойни демонстрации, средновековна музика от група „Ериней“ и огнено шоу на група „Палячи“. Участие в празничната вечер взеха и над 50 реанактори от СНЦ „Търновци“, Клуб „Традиция“ – В. Търново и Шумен, „Чигот“ – Варна, както и екип от Регионален исторически музей – В. Търново.

Част от програмата за годишнината през почивните дни беше и занаятчийският фестивал на Самоводската чаршия „Златна благодатна есен“. В него се включиха близо 50 занаятчии, производители на сезонни продукти и творци на ръчно изработени изделия, проведоха се и концерти.

Днес – навръх Димитровден, програмата продължава с празнична Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“, литийно шествие с иконата на св. Димитър и отслужване на благодарствен молебен, официални слова и освещаване на курбан за здраве в църквата „Св. Димитър Солунски“.
Вижте празничния спектакъл пред Царевец през обектива на фотографа Радослав Първанов тук и тук.
–––-

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*