Ден на кокошата чорба 2019
сн.: Община Лясковец

Ден на кокошата чорба се състоя за 9-и път в село Козаревец

Победители в надпреварата за най-вкусна кокоша чорба са кулинарите от стражишкото село Балканци

Близо 250 участници се събраха в лясковското село Козаревец, за да готвят и да представят българския фолклор. Традиционният Ден на кокошата чорба се проведе на Малка Богородица (8 септември), като за девети път публичното готвене на кокоша чорба събра майстори на българската гозба от близките населени места, както и фолклорни самодейци.

Началото на празничния Ден на кокошата чорба беше дадено с приветствия на общинския кмет д-р Ивелина Гецова, на козаревския управник Красимира Колева и на председателя на местното читалище Тодор Тодоров.

Кулинарната надпревара се състоя в парка на читалището, където 13 отбора от 3 общини „мериха сили“ в приготвянето на най-вкусната чорба от домашна кокошка. От община Лясковец готвиха майсторките от Мерданя, от Лясковец се представиха отборите на пенсионерските клубове „Зора” и „Мазневска чешмичка”, два отбора имаше и от село Драгижево. Сборна кулинарна група представи как се прави чорба по добридялски, а възрастните дами от пенсионерски клуб „Здравец” представиха домакините. От община Стражица се представиха 4 отбора от селата Владислав, Асеново, Балканци и Кесарево. От община Горна Оряховица се включиха кулинари от Върбица и Правда.

По традиция кметът на Козаревец също готви кокошата гозба в огромен казан, който не участва в конкурса и от който и тази година имаше по черпак за всеки. На кметския казан готвачи бяха Гинка Ралчева, Тодорка Арсова, Марияна Руменова и Иванка Ангелова, а огнището подклаждаше Красимир Радев.

В съпътстващата фолклорна програма участваха лясковската певческа група „Росна китка” при КП „Мазневска чешмичка”, групи от  Върбица, Драгижево, Балканци, Кесарево, Козаревец, Джулюница, Мъжка певческа група от Г. Оряховица, вокална група от село Межден, област Силистра, певчески групи от Палици, Еленско, и от Лозен, Стражишко.

Награди

Победител в тазгодишната надпревара в същинския раздел „Най-вкусна чорба от домашна кокошка” стана сборният отбор на НЧ „Надежда” и ПК „Детелина”, село Балканци. Второ и трето място журито определи за домашната гозба на жените от ПК „Здравец” село Козаревец и за чорбата на майсторките от Лясковец при клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка”.

Наградата „Най-атрактивен готвач” отиде при Красимир Ненов от Правда за втора година. Три награди бяха дадени за етновизия на щанд. Първенец е кулинарният тим на домакинстващото село, втори и трети станаха съответно участниците от Кесарево и от лясковската група на клуб „Мазневска чешмичка”.

За най-добрите кулинари имаше Специална награда – парична премия от кмета на Козаревец. Тя беше връчена на отбора на Дочка Габровска от Козаревец. Всеки колектив получи сувенир и грамота за участие в кулинарната и фолклорната част.

ІХ-тият Общински фолклорно-кулинарен празник „Ден на кокошата чорба“ се организира от Община Лясковец, кметство Козаревец, местното читалище „Земеделец-1899”, местния клуб на възрастните хора „Здравец”, с подкрепата на спонсорите инж. Банко Банков и Боян Люцов и с доброволния труд на много козаревчани.

информация и снимка: Община Лясковец

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*