фрийлансъри споделени офиси

Джей и Крисчън: Велико Търново е най-автентичното място в България

След близо 3 месеца, пътувайки из България, Крисчън от Австралия и Джей от Сингапур са впечатлени от красотата и гостоприемството на страната ни. Няколко седмици това лято двамата прекарват във Велико Търново, работейки в уютния споделен офис Freeдом 21.

Срещнахме с тях, за да разберем какво е да работиш, от която си поискаш точка на света, и какво ги мотивира да отделят най-много време от европейското си пътуване именно на България.

Крисчън има своя компания за мобилни приложения. Преди три години решава да развива дейността си, но пътувайки по света. Известно време прекарва в Сингапур, Малайзия, Виетнам, Китай и Филипините. Джей, която се грижи за обслужването на клиентите, се присъединява към неговото пътуване миналата година и двамата се впускат в нови приключения, този път из Европа.

Повече от 10 седмици те обикалят из България, посещавайки големи и малки градове, села, сменяйки влакове и автобуси. София, Пловдив, Варна, Бургас, Чепеларе, Банско, Велико Търново и дори павликенското село Вишовград са сред избраните от тях места.

Запознават се с много съмишленици, сменят различни споделени офиси и споделят, че в България има много добри условия за работа от разстояние и много талантливи фрийлансъри*.

Друго, което ги впечатлява у нас, е вкусната здравословна храна, гостоприемните хора и спокойствието, което се описва най-точно с думата „айляк“, която вече е в речника им. В Сингапур примерно няма голям избор на пресни салати, а киселото мляко, което Джей много обича, се продава в малки количества и на висока цена.

Ето какво още разказаха за „Царевец вести“ младите фрийлансъри:

Какви са предимствата и недостатъците на работата от разстояние?

Крисчън: Един от недостатъците, разбира се, е разликата в часовите зони на местата, където работим с клиенти. Например аз имам клиенти в САЩ и Австралия и понякога се налага да лягам късно или да ставам твърде рано, за да провеждам разговори с тях. С Виетнам и Азия също може да бъде предизвикателно да се работи.

Освен това, когато работиш за себе си и нямаш наложен график, който да следваш, трябва да бъдеш изключително самодисциплиниран, за да спечелиш пари. Когато работиш за някой друг, имаш постоянен доход и офис, работиш от 9.00 до 17.00 ч., разполагаш с почивните си дни. Когато работиш за себе си и пътуваш, трябва да се научиш как да бъдеш ефективен и да разпределяш времето си, да контактуваш с клиентите си, когато на тях им е възможно. Относно пътуването трябва във всеки град да правиш проучване как да се придвижваш, къде да отседнеш, къде да изпереш дрехите си, къде да напазаруваш. Всичко това е двойно планиране и управление.

Един от положителните аспекти е, че в момента съм в България. Тук е лято, а в Австралия е средата на зимата и всички замръзват. Имам свободата да избирам къде бих искал да работя и колко време да остана. Нямам ограничения на работното място и не мисля дали имам достатъчно средства за екскурзия. Пътувам и работя едновременно. Така мога да прекарам и повече време на определено място, отколкото като турист. Имам достатъчно време да се срещна с нови хора и да опозная местната култура.

Джей: Положително е също, че това може да се превърне в специфична ваканция, а и даваме интервюта.

Как се справяте в сферата на фрийлансърството предвид голямата конкуренция и ниската цена, която много други предлагат?

Крисчън: Всичко зависи от качеството и доверието. Когато клиентът е доволен, той довежда след себе си и други клиенти. Очевидно има много евтини варианти, но когато изградиш доверие с един човек, после е много по-лесно да работиш с него.

Какви са впечатленията ви от Велико Търново?

Крисчън: Не очаквахме много. Бях чувал за Велико Търново, че е стар исторически град и мой приятел ми препоръча да го посетя. Но наистина бяхме впечатлени от калдъръмените улички, старите църкви, историческите сгради. Всичко те пренася в Средновековието. Хората са много приятни. Има кафенета. Лесно е да се придвижваш. Изключително красиво място.

Били сме на много места в България. София, Слънчев бряг, Варна и Бургас са напълно различни. Вие имате всичко! Пловдив, Банско, Родопи, морето, малки селца. За мен Велико Търново обаче е най-автентичното място в България. Сякаш цялата ви история е събрана тук.

Австралия, Сингапур и България са напълно различни страни, но все пак намирате ли нещо общо между тях?

Крисчън: Може би има известна прилика между Австралия и България в това, че има къде да се отпуснеш, да пиеш бира с приятели в парка…

Джей: Със Сингапур нямат нищо общо обаче. Това е малка развита държава, с небостъргачи, забързано ежедневие, няма време за почивка. В България имате високи красиви планини, а в Сингапур най-високият връх е 176 м. Няма абсолютно нищо общо с природата тук. Много е шумно и гъсто населено, животът е много скъп. Ако трябва да търся някакъв паралел, то това е, че цялата площ на Сингапур е почти колкото на вашата столица София, но хората са много повече – 5,5 млн.души.

Накъде поемате след престоя си тук?

След България, отпътуваме за Румъния, Италия, Чехия, Португалия.


*фрийлансър – човек, който работи на свободна практика в различни области и от различни места, популярни в световен мащаб са т.нар. споделени офиси за работа.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*