Елена издаване на книги
сн.: Община Елена

Елена: Четирима автори издават книгите си с финансовата подкрепа на Общината

Всяка година Община Елена отпуска 5 хил.лв. за издаване на книги от местни автори, на творби, свързани с Еленския край и на млади творци

Четирима автори получават финансиране от Община Елена тази година, за да се подпомогне издаването на новите им книги. Постоянната комисия по хуманитарни дейности към местния Общински съвет одобри предложението на експертната комисия за оценка на проектите от тазгодишния конкурс за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в общината.

Финансова подкрепа получават Александър Христов, Магдалена Борисова, проф. д-р Димитър Михайлов и Екатерина Бендерева.

Александър Христов получава финансова помощ от 960 лв. за стихосбирката „До първата сянка“. Той е роден в Елена, завършва Великотърновския университет, където понастоящем е докторант, има награди от много литературни и поетически конкурси.

Младата писателка Магдалена Борисова, позната в последно време най-вече като автор на детски пиеси, ще издаде романа „Тайната на кулата“. Сюжетът му е приключенски и популяризира културно-историческото наследство на възрожденския град. За него комисията одобри финансиране от 1000 лв. 

С 2140 лв. се подпомага издаването на сборник с научни текстове „Петко Ю. Тодоров. 140 години от рождението на писателя. Нови изследвания“. Негов автор е преподавателят по нова българска литература във ВТУ проф. д-р Димитър Михайлов. Сборникът има висока научна стойност и предлага нови изследвания, свързани с личността на видния еленчанин.

Научното изследване на Екатерина Бендерева за Константин Рудановски и неговите приятели се подпомага с 900 лв. Авторският труд е подкрепен с богат снимков материал за живота и делото на ген. Рудановски – значима личност от историята на Елена по време на Освободителната война и основател на село Константин.

Елена: Стипендия „Достоен наследник на Момчилов“ за Мирела Йорданова и Мирослав Тодоров

Ежегодно от общинския бюджет се заделят по 5000 лв. за приоритетно финансиране на проекти, тематично свързани с Еленския край, местни автори, както и млади творци на възраст от 14 до 29 год.

Конкурсът в Елена за финансово подпомагане на издаване на книги и книгоразпространение датира от седем години. Досега чрез него са отпуснати над 35 хил. лв. за издаването на 24 заглавия от различни автори.

информация: Община Елена

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*