забавни игри от древността
сн.: РИМ-В.Търново

Забавни игри от Древността представя РИМ – Велико Търново във виртуална рубрика

РИМ – Велико Търново с онлайн версия на рубриката си „Непознатото наследство“, в която са представени интересни и не толкова познати експонати от фондовете на музея

Своята любопитна поредица „Непознатото наследство“ пусна онлайн Регионалният исторически музей в старата столица. В нея могат да се видят кратки филми за първия герб на Велико Търново, за звънеца на Учредителното събрание, за търновския търговец Евстати Селвели, за забавните игри от древността, за сексуалното и сакралното в праисторията и др.

Забавни игри от Древността“ е сред любопитните филми в рубриката. В него се разказва за забавленията на хората от древността, някои от които са оцелели и до днес. Човешкият стремеж към забавления се проявява най-напред в песните и ритуалните танци и постепенно намира израз в различни групови игри, състезания и др.

Играта с астрагали (анат.страгалус – малка костица от глезена на агне или яре), известна и като „ашици“ (тур. ашик), е позната още от Каменно-медната епоха. Астрагалите се хвърляли по определен начин, като от значение било как ще се подредят. В РИМ-В.Търново се пази колективна находка от 66 костни предмета с дупка в средата, открити в селищната могила при село Петко Каравелово (община Полски Тръмбеш). Археолозите предполагат, че те са били използвани за игра или за гадаене.

забавни игри от древността, ашици, астрагали
сн.: РИМ-В.Търново

Други игри, с които са се развличали хората от миналото, са се играели с пулове, зарове и табли. Те са първообраз на много днешни игри. В района на Великотърновска област такива пособия за игра са открити в римския град Никополис ад Иструм и в крепостта Царевец.

забавни игри от древността
сн.: РИМ-В.Търново

Разберете повече за забавните игри от Древността във видеото на РИМ-В.Търново.

Следете виртуалния канал на музея, където ще бъдат представени също филми за Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ и за различни събития, които се организират в региона: Античния фестивал „Нике-игрите на победата“, Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“ на крепостта Царевец и др.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*