Независимост Лясковец 2020
сн.: Община Лясковец

Лясковчани честваха 112 години от Независимостта на България

Днешният Ден на независимостта на България беше отбелязан в Лясковец с благодарствен молебен и тържествен концерт

В празничния 22 септември жители и гости на Лясковец, общинското ръководство, ученици и представители на партии, организации и институции се събраха на централния площад „Възраждане“. Издигнати бяха знамената, тържествено звучаха и химните на България и Европа, а пред паметния знак на борците за свобода слово произнесе кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова.

„Независимостта е опора на народната свобода и стимулатор за всестранно развитие. Отговорността ни пред нея е дълг и към предците, и към наследниците ни. Пред всички нас стои задачата да съхраним наследеното, да доразвием постигнатото, да опазим най-голямото национално завоевание – независимата българска държава, което е залог и опора за бъдещето ни. Скъпи лясковчани и гости на нашия град, в днешния ден, и не само днес, винаги и навсякъде, трябва да се гордеем, че сме българи, да славим българското, да го пазим и да почитаме традициите на родния си край, да бдим за чистотата на българския език и за доброто име на Родината си и да работим за нейното благоденствие!“, каза г-жа Гецова.

Благодарствен молебен пред Паметника на загиналите във войните лясковчани отслужи отец Богдан, след което бяха поднесени цветя и венци.

Честването на годишнината продължи с концерт под наслов „Фолклорното богатство на родния ни край“. Той бе дело на гост-изпълнителите от стражишкото читалище „Развитие 1895“ с художествени ръководители Атанас Костов и Росица Милева.

Представителните състави на културната институция се погрижиха за доброто настроение на всички българи, излезли в празничния ден на централния площад в Лясковец. Бяха представени типичният за Стражишко народен обичай за плодородие „Сивойници“, много родни песни и танци. С песенни изпълнения участваха Женски народен хор и фолклорна група, Мъжка фолклорна група, Смесен народен хор.

Концертната програма за официалния празник е резултат от разработен проект със същото наименование „Фолклорното богатство на родния ни край“ по Програма за развитие на селските райони от Стратегията на Местната инициативна група „Лясковец-Стражица“, информират от Община Лясковец.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*