Независимост Велико Търново

Велико Търново празнува Независимостта (снимки)

Тържественото отбелязване на 22 септември във Велико Търново започна от емблематичната църква „Св. 40 мъченици“, където е обявена Независимостта на България

С празнична литургия и поднасяне на цветя на саркофага на българския цар Калоян започнаха официалните тържества в старата столица по повод Деня на Независимостта. В двора на църквата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Велико Търново проф.д-р Любомира Попова, кметът на общината инж. Даниел Панов, представители на институции, университети и организации, както и граждани.

По традиция се проведе ритуал по освещаване на знамената – българското, на Велико Търново, бойни знамена и др. Актьори от МДТ „Константин Кисимов“ пресъздадоха прочитането на Манифеста на цар Фердинанд, с който България обявява, че вече е независима.

От църквата всички присъстващи се придвижиха в шествие до Двореца на Асеневци на крепостта Царевец, а както преди 112 години, камбанен звън възвести Независимостта. На Царевец официално бе издигнато българското национално знаме, великотърновският митрополит Григорий отслужи благослов, а официално слово произнесоха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и кметът на старата столица.

От Царевец пъстро шествие с участието на военния оркестър на НВУ и Духовия оркестър на общината се отправи към центъра на Велико Търново. В него се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева, която заедно с кмета на града Даниел Панов, народни представители, жители и гости на старопрестолния град положиха цветя на паметника „Майка България“. Тържествената програма продължи с концертни изпълнения пред сградата на общината.

От 19, 30 ч. започва тържествената заря-проверка, на която председателят на парламента ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. Заря-проверката ще бъде на площад „Цар Асен І” пред крепостта Царевец.

Какво да посетите още в празничната програма във Велико Търново по повод Независимостта, вижте тук.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*