Левски народът
сн.: НБ „Св. св. Кирил и Методий”

Не плачи майко, не жали, гордей се, че е твой син, един Васил Левски!

Не плачи, майко, не жали!

Нека плачи бесилото, нека плаче народът, че и още гробът ми е неоткрит.

Гробът ми майко, народът. Ни гробът ми открит, ни народът ми. Загуби се той, майко, загуби се, и гробът, и народът.

Скиталци, страдалци и търтеи, те т`ва е народът ни днес. Едни събират мед навън, другите го събират все още тук, третите го ядат и тук, и навън. Скитал се и страдал човекът, не за себе си, за нас, за народа, накрая … поклон, щото е дата и трябва да се отбележи, а утре пак скитане, страдане, ядене … догодина поклон. И така, от година на година.

Днес честваме рождението (б.а. обесването се почита) на една от най-светлите личности в нашата история, личността на Васил Левски. Светинята наша, истински българска, светиня не дадена от друг, а светиня народна.

Човекът, големият, Апостола, дал делото и живота си за свободата на народа, същия, към когото се обърна с онези знаци – НАРОДЕ ????. И все още не сме му отговорили. А той ни чака, чака отговора, … народе ????. Защо, как, кога ….? Защо позволихме да ни задава този въпрос? Кога ще му отговорим? Как ще му отговорим? Отговаряме с честване на обесването и почит на раждането, отговаряме с венци на паметници, но не на гроба, защото не знаем къде е. Та как да отговорим, все още търсим отговора, но май го търсим от другите, а въпросът е към нас.

Не към Ваше Председателство (министерско), Ваше Председателство (парламентско) и Ваше Президентство (народностно). Въпросът не е към Вас, институциите, въпросът е към нас, народа. А ние, народът, сме тези, които трябва да изискваме отговора, а ако не го получим, да го изискваме отново, но по-настоятелно.

Левски е върхът на планината, Левски е Балканът. Той поведе народа, който трябва да продължи похода, народa, който той обича и народът, който го обича. Е щом го обича, нека тръгне тоз народ, … за своята свята и чиста република.

Може да се постигне, но трябва повече смелост, повече любов и много уважение към тези, които са проявили много любов и много смелост.

Не поклон, а гордо вдигнати глави, че днес се е родил!

Не плачи майко, не тъжи, гордей се, че е твой син, един Васил Левски!

По повод честването на днешния голям ден, 180 години от рождението на Васил Левски, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на Министерството на културата публикува онлайн неговото тефтерче. Можете да го разлистите тук. 

 

автор: Стоян Колев

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*