Николай Стайков
сн.: личен архив

Николай Стайков – свещеникът от Джулюница, отдаден на живописта

52-годишният свещеник Николай Стайков рисува вдъхновено от дете. Въпреки че не го приемат изобразително изкуство в университета, той не спира да се самоусъвършенства и негови картини са включени в редица изложби и частни колекции.

Преди да се посвети на Църквата, работи като гримьор в Народния театър „Иван Вазов“ в столицата. Завършва теология и решава да се върне на село, съчетавайки църковната служба в село Кесарево с работата на струг в малък цех.

3 картини на художника свещеник са изложени в галерия в Париж

В края на месец май творби на Николай Стайков са изложени в парижка галерия по покана на дизайнерката Милена Атанасова, която е единствената българка, включена в Eнциклопедията на световната висша мода. Така талантът, който носи, става достояние на по-широка публика.

„Моите картини са като поезия, правя изкуство за себе си“,

казва свещеникът за „Царевец вести„. Според него и служенето в църквата, и рисуването са дар от Бога, който носи удовлетворение. Вдъхновява се от всичко около него, намирайки красотата дори там, където другите не могат да я забележат.

Всяка година негови творби са включени в пролетния и есенния салон на изкуствата, който се провежда в ИЗ“Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. От няколко години е член на Съюза на българските художници в старата столица.

Картините на джулюнския художник можете да намерите в неговата „Фейсбук“ страница тук.

Ето и трите картини, които Николай Стайков показва в във френската столица:

Николай Стайков

 

Ако и вие носите талант, който не се свените да покажете на повече хора, или пък имате интересно хоби, с което да се похвалите, пишете ни тук. Даваме ви възможност да се рекламирате сами, без да искаме нищо насреща ?

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“.

 

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*