Йордановден
сн.: Община Г. Оряховица, архив

Общините от областта в очакване на Йордановден

Тази събота, 6 януари, отбелязваме празника Богоявление, или Йордановден

На 6 януари според народната традиция приключват т.нар „мръсни дни„, които започват от 25 декември – раждането на Божия син. „Очистването“ от тези дни става с помощта на водата, с която се правят наричания и ритуални измивания. Според православието названието на празника идва от кръщаването на Исус в река Йордан, когато се явява самият Бог в своето триединство – Бог отец под формата на глас от небето, Бог син и Светия дух като гълъб.

Традиционно навсякъде в страната се извършва ритуално хвърляне на богоявленския кръст и се отслужва тържествена литургия. Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и честит през годината.

По повод предстоящия празник в общините от област Велико Търново се организира ритуално хвърляне на кръста. Ето къде ще се състои то за следните населени места:

Горна Оряховица

Светият кръст ще бъде хвърлен във водите на река Янтра до Първомайци. Ритуалът до Александровския мост ще започне от 11.00 ч. Победителят ще получи парична награда от кмета на общината инж. Добромир Добрев и отличен от кмета на с. Първомайци Ясен Янков. Проявата се организира от Кметство Първомайци със съдействието на Община Горна Оряховица.

Свищов

Традиционното скачане в река Дунав за богоявленския кръст ще бъде от 10.30 часа, в местност Паметниците край Свищов. За втора поредна година ще се извие мъжко хоро под звуците на родопски гайди. Отец Михаил ще направи молебен за здраве и ще хвърли кръста в студените води.

Общинското ръководство кани всички на празничното честване, което ще е съпроводено с много песни и кръшни хора около големия огън, край брега на реката. За сгряване и добро настроение ще бъде осигурена бъчва вино от Винарна Свищов.

 Стражица

Тържествена литургия ще бъде отслужена в църква „Рождество Богородично“ от 8 ч. в съботния ден. От 11 ч. ще бъде извършен Велик водосвет и ритуал по изваждане на кръста на моста до градския стадион.

Сухиндол

Ритуалното хвърляне на кръста на Богоявление ще се проведе на моста на река Росица до с. Красно Градище от 11.00 ч. За желаещите да се включат е организиран безплатен транспорт, който тръгва в 10,30 ч. пред сградата на Общината.

Павликени

Ритуалът ще започне в 10,30 ч. в село Лесичери, под моста на река Росица. Записвания за участие се правят в спортната зала на Павликени и на телефони: 0884065506, 0889209929. Желаещите трябва да заявят своето участие до 12 ч. на 4 януари.

Припомнете си как премина Йордановден миналата година тук.

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*