Пламен Павлов
сн.: Община В. Търново

Проф. Пламен Павлов стана почетен гражданин на Велико Търново

Носители на наградата „Велико Търново“ са Едмънд Бек и Ансамбъл „Българче“. Отличията им бяха връчени по време на тържествена сесия на Великотърновския общински съвет по повод празника на старата столица – 22 март

Кандидатурата за почетен гражданин на историка проф. Пламен Павлов беше подкрепена единодушно. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов посочи, че той се нарежда сред най-достойните личности в съвременната българска наука, култура и духовност, изтъквайки големият авторитет, с който се ползва историкът.

Проф. Пламен Павлов нямаше възможност да присъства на заседанието, затова Дипломата за престижното звание „Почетен гражданин“ беше връчена на неговата съпруга Румяна Павлова.

Проф. Пламен Павлов е автор и съавтор на над 300 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика и поезия. Участва в различни форуми и изяви на българските общности в редица държави. От 2003 година е автор и водещ на популярното телевизионно предаване за история и култура „Час по България“. Сценарист и консултант е на редица документални филми за българската история, за съдбата на българските общности в чужбина и др.

С широката си обществена дейност проф. Павлов има голям принос както за утвърждаването и издигането на авторитета и престижа на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, така и на град Велико Търново.

Преди броени дни Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров стартираха серия от лекции и срещи с българските общности в чужбина по проекта „Мисия България“. В повече от 10 държави те представят българското културно-историческо наследство, информират от Община В. Търново. Фокусът на „Мисия България“ е поставен върху българската средновековна история и кирилицата. Проектът е част от Комуникационния план на Министерството на външните работи за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Идеята е да се популяризира културния принос на България за европейското и световно развитие.

По време на заседанието беше връчена и наградата „Велико Търново“ за принос към града на американския предприемач Едмънд Бек и Ансамбъл „Българче“.

Едмънд Бек е награден за ролята му за опазване на исторически и културни обекти в старопрестолния град. Американецът инвестира в реставрацията на знаковия паметник на културата хан „Хаджи Николи“. Той е собственик на хотел „Цар Борис“, Йоновия хан и на вековни къщи в Стария град, които са в различна степен на подготовка за възстановяване. Наградата бе приета от представителя му във Велико Търново Любомир Марков.

Ансамбъл „Българче“ е удостоен с приза по повод 50-годишния си юбилей и голямата роля за опазване и съхраняване на традициите, обичаите и нематериалното културно наследство.

сн.: Община В. Търново

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*