дракон стрийт арт фест
сн.: Царевец вести

Приказен дракон и великотърновски забележителности „оживяват“ във Фестивала за 3D улично изкуство

„Всичко се постига с много упоритост“,

уверена е Невена Лефтерова, една от четирите дами организатори на първия за Велико Търново 3D стрийт арт фест /3D Street Painting Festival/. Идеята на фестивала е да провокира интерес към изобразителното изкуство и да напълни училищата и факултетите по изкуства с вдъхновени ученици и студенти.

Художничката сподели за „Царевец вести„, че всяко начало е трудно, но реализацията чрез творчество не е невъзможна. Изисква се мотивация и упоритост, които неизменно ще доведат до успех. Първото събитие от фестивала беше отворена лекция във Факултета по изобразителни изкуства в града на тема „3D изкуството“, а най-заинтригувани от нея се оказват учениците от СУ „Ем. Станев“, които се обучават в рисувателните паралелки.

Невена и сестра й Евгения избират пътя на творчеството, започвайки с ръчно изработени изделия, въпреки че желаната от тях посока е рисуването на стенописи. Заедно с художничките Нина Ковачева и Весела Петрова сформират групата GiArtCrew, често търсена за изработка на театрални декори и стенописи. Постепенно се насочват към триизмерното улично изкуство, чиято техника овладяват за около една година. Следват участия в 3D фестивали във Варна и Сърбия, както и на пленер в Тутракан, а тази година 4-рите художнички сами организират фестивал, за което ви споделихме тук.

Великотърновският Фестивал за 3D улично изкуство привлече любопитството на малки и големи. Те могат да проследят целия процес на създаване на триизмерни рисунки в района около ХГ „Борис Денев“. Освен местните художнички от GiArtCrew във феста участват утвърдени творци от чужбина – Зоран Миличевич и Бранише Джорджович от Сърбия, Матю Мей от Холандия, както и Алекс Максиов от Украйна, от когото самата Невена се вдъхновява и учи.

Стара крепост с дракон, портата на Царевец и изглед към ул. „Гурко“ са сред триизмерните рисунки, които ще бъдат реализирани до края на фестивала

Работата по рисунките върху винил продължава целодневно вече трети ден. Дори днешното дъждовно време няма да спре ентусиазма на художниците. Пред очите на посетителите постепенно се оформят реалистичните образи на красива българка, на гордия български лъв, изглед към крепостта Царевец и улица „Гурко“. Най-голямото платно ни пренася в стар замък, от чиито подземия излиза дракон.

Най-важното за създаването на 3D рисунка е правилното построяване на проекцията. Това прави този вид изкуство по-близко до архитектурата, разказва Невена. Най-трудоемки за изобразяване са човешките фигури и животни.

Фестивалът за 3D улично изкуство продължава и в неделя, вижте съпътстващите събития в програмата тук.

« на 11 »

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*