Велико Търново: Празнична програма за 835 години от въстанието на Петър и Асен

Интересни инициативи подготвя Община Велико Търново по повод 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава – 26 октомври (Димитровден). Вижте какво съдържа празничната програма за 2020 г.:

Демонстрации на оръжие, средновековна музика и огнен спектакъл

На 24 октомври от 8,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец ще се проведат демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники. Участници ще бъдат групите за исторически възстановки СНЦ „Търновци“, „Чигот“-Варна и НД „Традиция“ – клон Шумен.

През деня на площада ще има концерт със средновековна музика на група „Ериней“ и огнен спектакъл на трупа „Палячи“.

В 18,45 ч ще бъде представен историческият театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново, а в 19,30 ч. за всички гости и граждани на града ще бъде излъчено шоуто „Цревград Търнов – звук и светлина“.

Света литургия и литийно шествие навръх Димитровден

Програмата за празничния 26 октомври – Димитровден ще започне със Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“.

В 11,00 ч. е литийното шествие през Владишкия мост до храма „Св. Димитър Солунски“, където ще бъде отслужен молебен и осветен курбан за здраве.

Есенен фестивал на Самоводската чаршия

Фестивалът „Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е сред акцентите в културния календар на Велико Търново през месец октомври. Той ще се състои от 24 до 26 октомври, когато търновската Улица на занаятите ще бъде обагрена в палитра от цветове, аромати, музика и настроение.

В трите дни на събитието ще има изложение базар на занаятчии, творци на ръчно изработени сувенири и продукти, както и селскостопански производители. Майсторите занаятчии от Самоводската чаршия ще правят демонстрации на старинните техники, които използват в работата си. Ще се предлагат мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, традиционни български сезонни сладкиши, сокове, вина и др.

Занаятчийският празник е съпътстван от концертна програма. На площада до Самоводската чаршия в събота (24 октомври) ще се изявят талантите от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Детски танцувален ансамбъл „Болярче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“. В съботнаа вечер ще има концерт на „Биг Бенд Велико Търново“.

В неделя (25 октомври) в програмата ще се включат Група за градски песни „Ретроритъм“ (гр. Дебелец) и Танцувален клуб „Плетеница“. От 18 ч. е концертът на групите „КОВУ“ и „Хаштаг“.

Програмата за Димитровден 2020 и годишнината от въстанието на Петър и Асен се реализират със съдействието на Регионален исторически музей – В. Търново, СНЦ „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“, Строителна камара и Великотърновска Света митрополия.

Велико Търново програма Димитровден 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*