Пламен Павлов орден

Проф. Пламен Павлов получи орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен

Историкът, почетен гражданин на Велико Търново и преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. д-р Пламен Павлов беше награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен – едно от най-високите държавни отличия. Орденът му беше връчен днес от президента на Република България Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Високото държавно отличие се дава за значимия принос на Пламен Павлов в развитието на културата, изкуството, науката и образованието по предложение на Министерски съвет.

По време на церемонията бяха наградени също изявените български хирурзи проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Георги Тодоров – с ордени „Стара планина“ – първа степен. Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, бе връчен на българистката от Молдова Атанасия Стоянова, а орден „За гражданска заслуга“ – първа степен, бе удостоен офталмологът доц. д-р Александър Оскар.

Слово от името на наградените с орден произнесе проф. д-р Пламен Павлов, който благодари за високото признание и подчерта, че родолюбието е това, което свързва лекарите, историците, учителите, обществениците.

„Още по времето на Апостола на свободата Васил Левски, в комитетите са учителите и свещениците, но и лекарите, аптекарите, хората на модерните по онова време професии. Днес българските лекари, те са и академични хора, те лекуват и тялото, и душите, а ние се опитваме да им помагаме. Ние сме наградени в годината на Георги Стойков Раковски – един от най-великите българи на всички времена. Той казва, че най-висшата световна добродетел е любовта към Отечеството. А това е и любовта към ближния, но на едно друго равнище, осъзнато в много по-висока степен. България ще пребъде“,

каза в словото си видният историк.

Сред гостите на церемонията бяха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб и началник на Военно-медицинска академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Проф. Пламен Павлов е сред големите съвременни историци, медиевисти и общественици. Автор и съавтор на над 400 статии, студии, книги, учебници и енциклопедии, публицистика и поезия. Той развива активна общественополезна дейност, инициира и участва знакови научни, културни и обществени проблеми. Една от неговите каузи са българските общности в чужбина. Той е сред радетелите за признаването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България и е част от инициативния комитет, внесъл предложението в 44-ото Народно събрание.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*