Независимост Свищов 2020
сн.: Община Свищов

Свищов тържествено отбеляза Независимостта

112 години от обявяването на Независимостта на България бяха отбелязани днес в Свищов. Тържественото честване по традиция се състоя от 11 ч. пред Паметника на Свободата.

Официалната част по отбелязване на Деня на независимостта започна в Свищов с кратко слово на директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов. Той подчерта значимостта на датата 22 септември 1908 година за историята на България:

„Днес е ден на почит и признателност пред държавниците, пред политиците и пред всички смели и достойни български мъже, които подготвиха и обявиха Независимостта на България“,

Г-н Маринов изтъкна също, че българската независимост е онзи светъл идеал, обезсмислящ всякакви други дребно партийни страсти и копнежи в следосвобожденските години и днес.

За тържественото честване се бяха събрали десетки граждани и представители на културни, образователни и обществени институции, които поднесоха цветя на паметника – символ на българската Свобода. Цветя бяха поднесени и от името на кмета на Свищов Генчо Генчев, от председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-ректора на СА „Д. А. Ценов“ доц. д-р Румен Ерусалимов, началникът на РСПБЗН – Свищов инж. Светлин Михайлов, председателят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Пламен Александров, общински съветници и др.

информация и снимки: Община Свищов 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*