коледно тържество слависти ВТУ

Славистично коледно тържество се проведе за поредна година във Великотърновския университет

Кое е близкото и кое различното в коледно-новогодишните традиции на славянските народи, показаха вчера студенти, изучаващи сръбски, хърватски, словашки и полски език.

На 18 декември в Славистичния център на ВТУ студенти, които изучават славянски езици, представиха презентации, стихове и песни, свързани с предстоящите празници. Специална част от славистичното коледно тържество както всяка година беше коледната трапеза, отрупана със сладкиши, салати и други ястия, характерни за българи, сърби, хървати, словаци и поляци.

Групата по хърватски език разказа за подготовката за Рождество Христово в Хърватия, т.нар. адвент, както и за Свети Никола и за неговия демоничен придружител Крампус, който според народните вярвания посещава непослушните деца, за да им остави пръчка под възглавницата вместо подарък.

Сърбистите разкриха символиката на горящия „бадняк“ на Бъдни вечер, която се отбелязва на 6 януари в Сърбия. Значението на отрязания специално за Коледа пън се свързва както с християнството, където то е дървото, което горяло в пещерата, за да стопли новородения Христос, така и с представата за световното дърво при славяните.

коледно тържество слависти ВТУ

С песен и презентация „оживяха“ коледните традиции и в Словакия. Сред традиционните ястия на коледната трапеза там са облатки с мед, медени сладки, хляб с чесън, картофена салата и зелева супа. Приготвят се нечетен брой ястия, предимно 9 на брой, които имат своя символика. Медът например символизира здраве, маковото семе – богатство.

Студентите, изучаващи полски език във ВТУ, представиха подробна информация за традицията да се изработват витлеемски ясли в Полша. Яслите, в които се е родил Христос, са вдъхновение за мнозина. Те се изработват от различни материали като дърво, платове, цветна хартия, тесто. В град Краков дори се провежда конкурс за най-красиви ясли още от 1937 г.

коледно тържество слависти ВТУ

Деканът на Филологически факултет проф. д-р Ценка Иванова похвали студентите със славянски езици за старанието, с което са подготвили своите презентации. Славистичното коледно тържество беше уважено от преподаватели и студенти от различни катедри, както и от чуждестранни студенти, които се обучават във ВТУ по програма „Еразъм+“.

Vianočné zvyky a tradície, zvučné tóny kolied, príjemná atmosféra, vôňa chutných pokrmov – aj takýto bol tohtoročný vianočný večierok.

Публикувахте от Словакистика ВТУ /Slovakistika VTU в Четвъртък, 19 декември 2019 г.

автор: Станимира Колева

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*