словашки писатели
сн.: Царевец вести

Словашки писатели се срещнаха със студенти и преподаватели във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“

Литературните творци Иван Щръпка, Владo Янчек, Марeк Вадас, Агда Б. Пайн и издателят Коломан К. Багала от Словакия гостуваха на традиционното събитие „Академичен четвъртък“

Вчера в зала „Европа“ на Ректората на Великотърновския университет известни словашки писатели, носители на редица награди, се срещнаха със студенти и преподаватели от катедра „Славистика“ на Филологическия факултет, както и с приятели на Словакия и словашкия език. Специален гост беше консулът в Посолството на Словашката република в София Роман Рот.

Срещата беше открита от проф. Сава Василев – преподавател във ВТУ, директор на Университетската библиотека и главен редактор на алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора“. Приветствие към гостите отправи и зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров.

Част от най-новите поетични и прозаични произведения на творците бяха представени на присъстващите в превод на студенти, изучаващи словашки език, и на писателя и преводач Николай Фенерски.

Книгоиздателят Коломан К. Багала дари книги на Университетската библиотека, които да обогатят представата на студентите за съвременната словашка литература. Творбите са на словашки писатели, които са победители в организирания от Издателство KK Bagala ежегоден литературен конкурс Poviedka /Приказка/.

сн.: Царевец вести

Алманах „Света гора“ започва сътрудничество със словашки писатели

От своя страна, проф. Василев подари на гостите последното издание на алманаха „Света гора“, който тази година отбелязва своята 20-годишнина. Престижното издание излиза под буква „Н“ тази година в комплект с книга-приложение и мултимедиен диск. То е най-доброто издание в Европа, заяви проф. Сава Василев в качеството си на български писател, председател на Националното общество за литература и изкуство „Формула 6“ и гл.редактор на ал. „Света гора“ и в. „Литературен бюлетин“.

Гости и домакин се договориха за бъдещо сътрудничество в областта на литературата. Проф. Василев покани словашките творци да съставят раздел „Съвременна словашка литература“ в алманах „Света гора“. Подбраните произведения могат да бъдат превеждани от студентите, изучаващи словашки език във ВТУ.

автор: Станимира Колева

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*