Седмица на гората Джулюница, Лясковец
сн.: Община Лясковец

Ученици от Джулюница бяха лесовъди за един ден по повод Седмицата на гората

Празник с много игри и работилници се състоя в разсадника на лясковското село Джулюница за ученици от първи до четвърти клас на местното ОУ „П. Р. Славейков”

Близо 50 деца от Джулюница научиха повече за гората и професията на лесовъда в инициативата „Лесовъд за един ден“. Тя се организира от Териториално поделение Държавно горското стопанство – Горна Оряховица по случай ежегодната Седмица на гората.

Лесовъди, деца и учители от джулюнското училище се включиха в интересни игри – „Познай животното”, „Равновесие в природата”, „Звуци в природата”. Учениците определяха възрастта на дървета, изработиха декоративни пана от природни материали, научиха как се засаждат и поливат дървесните видове, как се копае пръстта с инструмента колесов меч.

сн.: Община Лясковец

Творческите умения на децата се проявиха в създаването на пана от мъх, шишарки, клонки, листа, семена, информират от Община Лясковец. От всички 33 пана бяха избрани три, които получиха предметни награди. За най-красива беше определена творбата „Горско човече“ на Димитър Димитров от ІV клас, Паното „Елова гора“ на 1-вокласничката Мирослава Николаева зае второ място, а на трето се класира Станимир Колев от ІV клас с „Многоцветна градина“.

За участието в образователния празник „Лесовъд за един ден“ децата получиха многобройни подаръци: шапки, дървени медали, тефтери, както и фиданки източна туя. Всеки клас си тръгна с фиданка западносмарагдова туя, а за самото ОУ „П. Р. Славейков” имаше пет броя червен американски дъб.

Децата на Джулюница имат училищна лаборатория, която е резултат от успешно реализиран проект за събиране на данни за местния хабитат. С изпълнението на този проект те имат познания за биологичното разнообразие, за залесяването и зарибяването, както и за опазването на биологичното разнообразие в родния край.

Тазгодишната Седмица на гората е от 1 до 7 април. Тя протича в страната под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората”. Професионалният празник на служителите на горските стопанства протича с много събития.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*