открити уроци
сн.: Община В.Търново

Ученици изнесоха уроци по история на малчугани от ДГ „Райна Княгиня“ и ДГ „Слънце“ в старата столица

Деца от две детски градини научиха повече за освобождението на Търново преди 140 години

В открит урок по родолюбие великотърновски ученици разказаха на малчуганите от ДГ „Райна Княгиня“ и от ДГ „Слънце“ за 7 юли 1877 година, когато Търново посреща свободата си.

Децата с интерес научиха за героичните битки на българските опълченци. Разбраха повече и за руските войници, които начело с генерал Йосиф Гурко освобождават старопрестолния град от османско робство. Допълнително любопитство към историческото събитие беше породено у децата и чрез използването на мултимедия.

Лектори на откритите уроци бяха възпитаници на Мария Джамбазова. Тя ръководи летните занимания по история, които се провеждат в градския Център за личностно развитие.

открити уроци

Откритите уроци, проведени в навечерието на 140-годишнината от свободно Търново, са част от общинската образователна програма „Корени и криле“. Родолюбивото начинание за деца и младежи беше създадено по инициатива на великотърновския кмет Даниел Панов. Първите образователни срещи се проведоха в началото на тази година, по повод смъртта на Апостола Васил Левски.

Значимите исторически събития, довели до освобождението на старата столица, ще „оживеят“ отново на 8 юли във възстановки. Повече за тях – тук.

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*