От Коледа до Васильовден
сн.: част от победителите, ОУ "Бачо Киро"

Ученици от Велико Търново, Полски Тръмбеш и Стражица сред победителите в конкурса „От Коледа до Васильовден“

7 ученици от областта спечелиха призови места в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“

Преди дни бяха връчени наградите на първенците в ежегодния конкурс, който цели да съхрани народните обичаи и да предизвика интереса на деца и младежи към богатството на българското приложно творчество. В Националния дворец на децата в София беше открита изложба с произведения на участниците от страната и се проведе церемония по награждаване.

Петима са отличените деца от Велико Търново. Те учат в ОУ „Бачо Киро“ и в конкурса показаха своя талант в различни направления. С първи места бяха отличени 3-окласничката Ема Павлова и 6-окласничката Мартина Павлова за изработени от тях сурвачки /раздел „Апотропейни предмети“ в част „Етнография“/.

сн.: ОУ „Бачо Киро“

Александър Узунов от трети клас спечели третото място в същия раздел със своята кукла коледар, информират от великотърновското училище.

В частта за литературно творчество на конкурса 3-окласникът Преслав Ангелов спечели второ място за стихотворението си „Коледно чудо“ /раздел „Поезия“/. Есето „Коледна магия“ на Ралица Милкова, също в трети клас, беше класирано на трето място в раздел „Проза“.

Отличените ученици от ОУ „Бачо Киро“ са се подготвяли под ръководството на учителите: Нина Чинтулова, Мария Чешмеджиева, Антоанета Николова и Дияна Сутрова.

Признание за своя литературен талант получи и 6-окласничката Нелина Колева от Стражица. Тя участва в конкурса със стихотворението „Коледа“, което ѝ донесе трето място в нейната възрастова група. Нелина развива усета си към словото в литературен клуб „Пегас /чета/“ към Общинския детски комплекс в Стражица.

Ученичката от СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш Емилия Петрова спечели второ място в националния конкурс. Тя участва в част „Изобразително изкуство“, възрастова група 1-4 клас, с творба, посветена на предстоящите празници. Неин художествен ръководител е Маринела Иванова.

Националният конкурс „От Коледа до Васильовден“ се организира от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. В него могат да участват със свои литературни и приложни творби ученици от цялата страна, от 1-ви до 12-и клас.

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“ тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*