църква Св. св. Константин и Елена Велико Търново
сн.: Община В. Търново

Около 750 хил. лв. са нужни за реставрация на църквата „Св. св. Константин и Елена“ във Велико Търново

Емблематичната църква „Св. св. Константин и Елена“, построена от уста Колю Фичето, може да бъде цялостно реставрирана и отворена. Община Велико Търново търси финансиране

Община Велико Търново проучва финансови механизми, по които да се осигурят средства за цялостна реставрация и отваряне на църква „Св. св. Константин и Елена“ във Велико Търново. Храмът е сред шедьоврите на самоукия майстор архитект Колю Фичето.

Необходимите средства са в размер на около 750 хил. лв. Администрацията съдейства по всички възможни начини на собственика на храма – Великотърновска Света митрополия, както за документацията, така и за финансирането, информират от Община В. Търново.

Експерти от общината са изготвили актуалните документи, свързани с техническите детайли за нужните строителни дейности по фасадата, покривната конструкция, камбанарията и целия църковен интериор. Документацията е съгласувана с Министерството на културата. На Великотърновска Света митрополия са предоставени и всички архивни документи, касаещи както проектирането, така и извършените ремонтни дейности в период от 40 години назад.

Реставрацията на църквата „Св. св. Константин и Елена“ е включена в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване, което също дава възможност за осигуряване на финансиране при отваряне на програми или мерки.

До 2010 г. църквата не е имала документ за собственост, а през 2013 г. е подписано тристранно споразумение между Община В. Търново, Великотърновска Света митрополия и Строителната камара. В резултат са извършени частични ремонтни и консервационни дейности по покривното покритие и фасадите, свалено е старото и опасно метално скеле. През 2017 г., след десетилетия пауза, църквата отваря врати и приема служба в деня на св. Мария Магдалена.

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е построена през 1872 г. Разположена е в стария център на Велико Търново, в близост до Старопрестолната професионална гимназия по икономика. Отличава се с разнообразие на архитектурните форми и елементи, както и с поставени от двете страни на входната врата въртящи се колони, които са демонтирани през 1982 г. Църквата е разрушена от земетресението през 1913 г. и изградена отново с дарения.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*