посланик на Япония
сн.: Община В. Търново

Японският посланик е възхитен от Велико Търново

„Велико Търново е сред водещите български градове и най-прекрасният от тях“

Това заяви Негово Превъзходителство Шиничи Яманака по време на визитата си в Община Велико Търново днес. Днес той се срещна с кмета на града Даниел Панов и ректора на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов.

Извънредният и пълномощен Посланик на Япония в България е на посещение в старата столица за първи път и дори реши да остане за по-дълго от предвиденото, информират от Общината. Той обсъди с градоначалника възможности за сътрудничество в сферата на бизнеса, културата и образованието, след като беше запознат с потенциала на Велико Търново.

Г-н Панов изтъкна пред госта си засилващия се инвестиционен интерес към общината, ниските нива на безработица и наличието на квалифицирани специалисти в различни области. Той предложи задълбочаване на сътрудничеството с Япония чрез участие на нейни представители в местните концерти, фестивали и Международното изложение „Културен туризъм“.

сн.: Общна В. Търново

Над 13% е ръстът на туристите към община В. Търново за миналата година, като общият брой на посетителите е почти един милион. Расте непрекъснато и броят на туристите от Япония, които посещават Велико Търново, стана ясно по време на срещата.

Н.Пр. Шиничи Яманака демонстрира познание на българските традиции. Той закачи своята мартеница на магнолията до Централна поща, тъй като вече бил видял щъркел.

Посланикът гостува и във ВТУ, присъства на час по японски език

По-късно японският посланик се срещна и с ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. По време на срещата бяха обсъдени изградените до момента добри партньорски отношения между висшето училище и Посолството на Япония, като г-н Яманака нареди ВТУ сред най-добрите центрове в България, които популяризират японския език и култура.

Бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи и 20-ия Празник на японската култура във ВТУ, който предстои. Ректорът изтъкна важността на двете специалности към Филологически факултет, в които се изучава японски език – „Приложна лингвистика с втори чужд език японски“ и „Български език и японски език“. Те са уникални за страната ни и в тях към момента се обучават повече от 70 студенти.

Великотърновският университет има договори за сътрудничество с пет японски университета, като се обсъжда и сключването на такъв договор и с университета „Саппоро Гакуин“ в град Саппоро, сподели с госта си ректорът.

Н. Пр. г-н Шиничи Яманака присъства на учебен час по японски език след официалната си среща с проф. Бонджолов.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*