авария водопровод Свищов

Авария на довеждащия водопровод е причината за влошеното водоподаване в Свищов

Извънредна пресконференция се състоя в Свищов заради влошеното водоподаване в последните дни

В.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова, началникът на Район Свищов към «Вик Йовковци» Румен Линев и инж. Росен Трифонов – ръководител на отдел «Логистика» във «Вик Йовковци»,  дадоха извънредна пресконференция пред местните медии, във връзка със зачестилите аварии и лошото качество на водата.

Началникът на Район Свищов Румен Линев обясни, че причината за основния проблем, свързан с лошото водоподаване в Свищов, е авария на довеждащия водопровод. Той е изграден през 2008 г. и все още е в гаранция. Спукването на въпросния водопровод и загубата на 5-6 хиляди кубика вода е това, което е довело до влошаване на водоподаването, а маловодието на кладенците в село Вардим и повишената консумация на вода по време на трите празнични дни допълнително е спомогнало за задълбочаване на проблема.

Румен Линев подчерта, че няма да има режим на водата и няма опасност градът да остане без вода. Има вариант за справяне с проблема и ВиК дружеството не е в безизходица. «Заедно с Община Свищов ще вземем необходимите мерки за обезпечаване на гражданите с вода», категоричен бе той.

Инж. Росен Трифонов потвъди, че основната причина за проблема е спукване на довеждащия водопровод, както и критичният минимум на кладенците във водоснабдителния район в зоната на Помпена станция – село Вардим. Той подчерта, че през почивните дни екипите на «Вик Йовковци»  не са спирали да работят и отстраняват аварии. «Имаме и друго решение, с което се надяваме до 10-12 дни да се отстрани проблемът, но дотогава ще има зони с по-ниско налягане и по-малко вода. Засега положението е овладяно.», каза още той.

На въпрос на журналист каква е причината за честите аварии по довеждащия водопровод експертите от «Вик Йовковци» бяха категорични, че некачественото изпълнение на проекта е причина за това. Инж. Трифонов подчерта, че Община Свищов е завела дело срещу фирмата изпълнител за некачественото изпълнение на проекта за изграждане на довеждащия водопровод, а ВиК дружеството, като оператор на територията на общината от 2017 година, е отказало да приеме обекта, тъй като е в гаранция и е изключително компрометиран. При всяко отстраняване на авария възниква следваща, а основната причина са некачествени материали и некачествено изпълнение на проекта.

За справянето с текущия проблем представителите на «Вик Йовковци» обясниха, че ще включат допълнителна мощност от един кладенец, който не е използван от няколко години. За това обаче е необходимо технологично време, да се изчерпи водата и да се направи анализ на качествата ѝ. Ще бъде включен в употреба и един стар водопровод, който също трябва да се ревизира, като за това ще са необходими 10-12 дни.

Представителите на ВиК дружеството успокоиха жителите на Свищов, че водата, която в момента тече по водопреносната мрежа, макар да е замътена, не е с влошено качество и могат да бъдат спокойни, че е обеззаразена и се контролира редовно от «Вик Йовковци» и РЗИ – Велико Търново. Всички мерки, които е трябвало да бъдат взети, са взети.

Относно глобаното решение на проблема те бяха категорични, че е необходима цялостна подмяна на «новия» довеждащ водопровод, който беше официално открит през 2010 г. и за който Общината връща заем в размер на 2 млн. лв., а държавата е финансирала с още два милиона.

Към момента вода за град Свищов се подава от стария довеждащ водопровод, а «новият» е неизползваем.

В заключение в.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова обобщи, че общинското ръководство е предприело адекватни мерки за справяне с проблема. Чрез медиите тя се обърна към жителите на Свищов с думите:

«Всичко, което е било възможно, сме го предприели. Уведомен е областният управител, в непрекъсната координация сме с «ВиК Йовковци» и благодарим за разбирането на гражданите. Стараем се да се справим в бързи срокове с този проблем, но има факти и обстоятелства, които не можем да променим, и има граници, които не можем да прекрачим. Така че всичко, което е било възможно да се направи, е направено и аз апелирам за разбиране и толерантнотст от страна на населението.»

информация: Община Свищов

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*