Бунище Земя
сн.: организатори

Бунище Земя – нашите отпадъци са общ проблем

Млади активисти във Велико Търново се обединяват около нелеката задача да информират съгражданите си по темата с отпадъците и пагубните последици върху нас самите и цялата планета

Много хора не полагат никакви усилия да събират отпадъците си разделно, а дори и тези, които го правят, смятат, че това е максималното, което може да се постигне от тяхна страна. В действителност, разделното събиране на отпадъци е само „капка в морето“. Като хора, населяващи тази планета, ние трябва да се погрижим за нея, защото това, което оставяме днес, остава за нашите деца и внуци и то е – много отрова в почвата, въздуха и водата. Хората трябва да се научим да живеем с онова, което ни е необходимо и достатъчно. Купуваме всевъзможни стоки, които захвърляме в шкафовете, а за тяхното производство се използват страшно много енергия и вредни вещества. Трябва да се научим да живеем по-просто и да бъдем щастливи с това, което имаме.

Това сподели за Царевец вести Марин Панайотов, главен инициатор на кампанията.

През 2017 година той дава началото на свой личен проект „Изкуството на промяната“.  Скоро към него се присъединяват доброволци, които споделят възгледите и притесненията му. Преди няколко месеца Марин решава да започне национална информационна кампания под наслов „Код: Нулев отпечатък – Планета Земя“. Тя бързо печели подкрепата на сдружение „За Земята“, сдружение „Нулев отпадък – България“, онлайн магазин „Революция“, както и великотърновското сдружение „Свят на бъдещето“.

Основната кампания ще започне в началото на 2019 год., а преди това, за да породят интереса на своите съграждани, инициаторите започват прожекции на филма „Бунище Земя“ – апокалиптична история с участието на британския актьор Джеръми Айрънс за последиците от нашите действия и бездействия. Същевременно обаче филмът представя начини за справяне с проблема и показва индивиди, цели общности и градове, които вървят по пътя на живота без отпадъци.

Прожекцията ще се състои в „Ателието“, ул. „Ивайло“ № 2, на 29 ноември от 19.00 ч. и ще бъде последвана от дискусия по темата и представяне на информационната кампания.

Към събитието: https://www.facebook.com/events/214126742837105/

 

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*